Fokus

Američko Ministarstvo zatražilo od sudije da osudi osnivača Stjuarta Rodsa na 25 godina

Komentari

Autor: Tanjug

06/05/2023

-

14:18

Američko Ministarstvo zatražilo od sudije da osudi osnivača Stjuarta Rodsa na 25 godina
Tanjug/AP/Susan Walsh - Copyright Tanjug/AP/Susan Walsh

veličina teksta

Aa Aa

Američko Ministarstvo pravde zatražilo je od federalnog sudije da osudi osnivača grupe Oath Keepers Stjuarta Rodsa na 25 godina zatvora zbog pobune i drugih optužbi za napad na američki Kapitol 2021. godine koji su izvršile pristalice bivšeg predsednika SAD, Donalda Trampa.

Ministarstvo pravosuđa takođe je zatražilo u petak i kaznu od 21 godine za čelnicu iste grupe Keli Megs koju je porota u Vašingtonu takođe proglasila krivom za pobunu, preneo je AP.

Rods i Megs su među 10 članova krajnje desničarskih grupa koje su proglašene krivima za pobunu zbog njihove uloge u napadu na Kapitol 6. januara 2021. godine, što je bio nasilan pokušaj poništavanja izborne pobede predsednika Džozefa Bajdena.

Te preporučene kazne, ukoliko ih sud prihvati, bile bi najduže do sada za nemire na Kapitolu. Tužioci su saopštili da su Rods i Megs odigrali glavnu ulogu u napadu i da je njihovo ponašanje uporedivo s domaćim terorizmom.

Čovek iz američke države Pensilvanije s dugom kriminalnom istorijom Peter Švarc osuđen je ranije u petak na više od 14 godina zatvora zbog napada na Kapitol, što je najduža zatvorska kazna izrečena dosad.

Tramp, koji sada ponovo traži republikansku nominaciju da bi izazvao Bajdena na izborima 2024. godine, nastavlja da lažno tvrdi da je njegov poraz rezultat prevare. Vašingtonska porota, koja je osudila Rods i Megs, oslobodila je optužbi za pobunu tri druga saoptužena - Keneta Harelsona, Džesiku Votkins i Tomasa Kaldvela. Svih petoro su proglašeni krivima za ometanje službenog postupka - kongresne overe izbornih rezultata - s mešovitim presudama za nekoliko drugih optužbi.

Tužioci su rekli da traže 18 godina zatvora za Votkins, 15 godina za Harelsona i 14 godina za Kaldvela. U napadu na Kapitol poginulo je pet osoba, uključujući policajca, a više od 140 policajaca je povređeno. Na Kapitolu je pričinjena milionska šteta.

Od više od 1.000 ljudi koji su do sada uhapšeni pod optužbama za nemire, više od 525 je priznalo krivicu, a više od 65 je proglašeno krivima, prema podacima ministarstva pravosuđa.

Komentari (0)

Svet