Fokus

EFJ: Evropske vlade da aktivno rade na oslobađanju Džulijana Asanža

Komentari

Autor: Tanjug

15/05/2023

-

23:10

EFJ: Evropske vlade da aktivno rade na oslobađanju Džulijana Asanža
Džulijan Asanž - Copyright AP Photo

veličina teksta

Aa Aa

Evropska federacija novinara (EFJ) pridružila se Međunarodnoj federaciji novinara (IFJ) u pozivu upućenom SAD da odustane od optužbi protiv Džulijana Asanža i dozvoli mu da se vrati kući svojoj supruzi i deci, navodi se u izjavi koju je usvojila EFJ na predlog Sindikata novinara Srbije (SINOS).

U rezoluciji se pozivaju evropske vlade da aktivno rade na oslobađanju Džulijana Asanža, navodi se u saopštenju UNS-a.

Obrazlažući izjavu, predstavnik SINOS-a Dejan Gligorijević na Godišnjoj skupštini EFJ u Hagu zatražio je slobodu za osnivača Vikiliksa i pozvao sve sindikate i udruženja da ga u znak solidarnosti proglase za počasnog člana.

"Trebalo bi da nas bude više na toj listi. SINOS, UNS i NUNS su prošle godine protestovali ispred ambasade Velike Britanije u Beogradu, na dan kada je Stela Asanž organizovala lanac ljudi ispred Britanskog parlamenta. Bićemo aktivni kada god je potrebno! Sloboda medija, sloboda govora i sloboda za Asanža", poručio je Gligorijević.

Na ovogodišnjoj skupšrini EFJ u Hagu usvojeno je 18 rezolucija i pet izjava, a predstavnici udruženja i sindikata kandidovali su dokumente sa temama koje u njihovim državama predstavljaju najveće izazove za medijske zajednice - od pitanja bezbednosti, preko SLAP tužbi do radničkih i autorskih prava novinara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet