Fokus

AI: Najmanje 883 osobe pogubljene u 2022, više nego poslednjih pet godina

Komentari

Autor: Tanjug

16/05/2023

-

10:52

AI: Najmanje 883 osobe pogubljene u 2022, više nego poslednjih pet godina
AI: Najmanje 883 osobe pogubljene u 2022, više nego poslednjih pet godina - Copyright Tanjug/AP Photo/Rick Scuteri

veličina teksta

Aa Aa

Najmanje 883 osobe su pogubljene 2022. godine u svetu, navodi organizacija „Amnesti internešenel“, što je više nego u poslednjih pet godina, a naročito mnogo ljudi pogubljeno je u Iranu i Saudijskoj Arabiji, piše Dojče vele (DW).

Iran je zemlja sa najvećim brojem smrtnih kazni u svetu, pokazuje najnoviji izveštaj o smrtnim presudama i pogubljenjima u 2022. godini organizacije za ljudska prava „Amnesti internešenel“.

Prošle godine država je u Iranu ubila najmanje 576 ljudi, što je skoro duplo više nego u 2021. godini.

Broj smrtnih slučajeva naglo se povećao i na drugoj strani Persijskog zaliva.

U Saudijskoj Arabiji je 2021. pogubljeno 196 ljudi. „U jednom danu, Saudijska Arabija je pogubila 81 osobu“, rekla je na predstavljanju izveštaja generalna sekretarka „Amnesti internešenela“ Anjes Kalamar.

Iran i Saudijska Arabija zajedno su odgovorni za više od 80 odsto pogubljenja u svetu. U 2022. godini, u 20 zemalja su pogubljene najmanje 883 osobe, što je više nego u poslednjih pet godina.

Nekima su odsečene glave, a neki su obešeni, streljani ili otrovani.

Broj pogubljenja značajno je porastao u odnosu na 2021. - za više od 300 slučajeva ili više od 50 odsto.

DW piše da pritom pogubljenja u Kini, koja se, kako navodi, verovatno broje u hiljadama, nisu ni deo statistike jer ta zemlja tretira broj pogubljenja kao državnu tajnu. Isto važi i za Vijetnam.

Ni iz Severne Koreje nema podataka, a veruje se da je i u toj zemlji veliki broj pogubljenja, dodaje DW.

Do kraja 2022. godine ukupno 112 država potpuno je ukinulo smrtnu kaznu, a skoro dve trećine svih članica Ujedinjenih nacija, odnosno 125 zemalja, u decembru je glasalo za moratorijum na primenu smrtne kazne.

Prema podacima Amnesti internešenela, više od trećine svih zabeleženih pogubljenja je bilo zbog trgovine drogom.

U ovoj sumornoj slici postoji nešto što je tračak nade - još šest država je potpuno ili bar delimično ukinulo smrtnu kaznu 2022. godine, piše DW.

Situacija se naročito promenila u Africi, pošto su Sijera Leone i Centralnoafrička Republika u potpunosti ukinule smrtnu kaznu, Ekvatorijalna Gvineja i Zambija u velikoj meri, a Liberija i Gana se spremaju da je ukinu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet