Fokus

Tras u poseti Tajpeju: Zapad ne sme da popušta Kini, mora pokazati podršku Tajvanu

Komentari

Autor: Tanjug

17/05/2023

-

12:56

Tras u poseti Tajpeju: Zapad ne sme da popušta Kini, mora pokazati podršku Tajvanu
Tras u poseti Tajpeju: Zapad ne sme da popušta Kini, mora pokazati podršku Tajvanu - Copyright Tanjug/AP Photo/ Chiang Ying-ying

veličina teksta

Aa Aa

Bivša britanska premijerka Liz Tras izjavila je danas na Tajvanu da Zapad mora da prestane da popušta Kini i da pokaže nepokolebljivu podršku tom ostrvu.

Tras je najpoznatiji britanski političar koji se nalazi u poseti Tajvanu od 1990-ih kada je ostrvo posetila bivša britanska premijerka Margaret Tačer, a njena poseta dolazi u vreme kada su odnosi između Londona i Pekinga najgori u poslednjih nekoliko decenija, preneo je Rojters.

Za razliku od pokušaja predsednika Francuske Emanuela Makrona da udalji Evropu od bilo kakvog mešanja u sukob oko Tajvana, Tras je izjavila da bi bilo "potpuno neodgovorno" da evropske nacije tvrde da se to ostrvo nalazi predaleko ili da nije važno, navela je agencija.

Peking je ranije osudio posete britanskih poslanika Tajvanu zbog, kako ocenjuje, mešanja u unutrašnje poslove Kine.

"Moramo učiniti sve što možemo da podržimo slobodne demokratije poput Tajvana pred agresijom kineskog režima čije rezultate već znamo", rekla je Tras u govoru u istraživačkom centru sa sedištem u Tajpeju, "Prospect Foundation".

Ona je kazala da Kina pokušava da iskoristi svoj globalni ekonomski uticaj kako bi "stekla dominaciju" i sprovela "najveće vojno jačanje u mirnodopskoj istoriji".

Međutim, istakla je Tras, mnogi na Zapadu su izabrali da popuste Kini jer ne žele novi hladni rat.
Tras se, takođe, sastala sa premijerom Tajvana Čen Čien-jen, koji je opisao njenu posetu kao "istorijski značajnu".

Zvanični Peking smatra Tajvan delom kineske teritorije.

Komentari (0)

Svet