Fokus

Četvoro dece pronađeno živo u šumama Amazona 17 dana od avionske nesreće

Komentari

Autor: Independent

18/05/2023

-

10:42

Četvoro dece pronađeno živo u šumama Amazona 17 dana od avionske nesreće
Četvoro dece pronađeno živo u šumama Amazona 17 dana od avionske nesreće - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Četvoro dece iz Kolumbije pronađeno je živo u šumama Amazona više od dve nedelje nakon što se avion u kojem su se nalazili srušio u gustu džunglu.

Avion Cesna 206 sa sedam ljudi na ruti između Ararakuare i San Hozea del Gvavijare, grada u istoimenoj privinciji, izdao je 1. maja upozorenje zbog kvara na motoru, preneo je Rojters.

Tri odrasle osobe, roditelji dece i pilot - poginule su u padu aviona. Međutim, četvoro dece od 13, devet i četiri godine, kao i jedanaestomesečna beba preživeli su pad budući da nisu nađeni na licu mesta.

Profimedia

 

Sedamnaest dana kasnije pripadnici vojske, spasilačkih timova i civilnog vazduhoplovstva pronašli su decu u gustoj džungli kolumbijske provincije Kaketa, saoštio je je predsednik Kolumbije Gustavo Petro.

"Nakon naporne potrage, pronašli smo živo četvoro dece koja su nestala nakon pada aviona u Gvavijareu. Ovo je velika radost za čitavu zemlju", rekao je Petro.

Vlasti civilnog vazduhoplovstva koje su koordinisale napore spasavanja, veruju da su deca pobegla iz avona nakon pada i krenula u prašumu da pronađu pomoć. Prethodno su timovi koji su uključivali i pse tragače, pronalazili odbačeno voće koje su deca jela da bi preživela, kao i improvizovana skloništa napravljena od vegetacije iz džungle.

Vlasti još nisu otkrile šta je izazvalo pad aviona, iako je pilot prijavio problem sa motorom pre nego što je avion nestao sa radara, preneo je AFP.

Profimedia

 

Ranije ove nedelje, vojnici su pronašli tela pilota i dve odrasle osobe u avionu.

Jedna od preminulih, identifikovana je kao Ranoke Mukutuj, majka četvoro dece koja pripadaju etničkoj manjini Uitota. Vlasti su saopštile da su spasilački napori uključivali tri helikoptera, uključujući i jedan koji je puštao snimljenu poruku bake dece na u kojoj im, na uitoto jeziku govori da prestanu da se kreću kroz džunglu.

Profimedia

 

 

Komentari (0)

Svet