Fokus

Istorijski opoziv državnog tužioca Teksasa: Pakston suspendovan zbog zloupotrebe poverenja javnosti i podmićivanja

Komentari

Autor: BBC, Tanjug

28/05/2023

-

09:36

Istorijski opoziv državnog tužioca Teksasa: Pakston suspendovan zbog zloupotrebe poverenja javnosti i podmićivanja
Ken Pakston - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnički dom Teksasa koji kontrolišu republikanci opozvao je, nakon subotnjeg glasanja, državnog tužioca Kena Pakstona zbog zloupotrebe poverenja javnosti i podmićivanja.

Uprkos višegodišnjim skandalima i navodnim krivičnim delima, Pakston je važio za zvezdu među republikanacima i u krugovima konzervativnog pravnog pokreta, navodi londonski Gardijan.

Opoziv povlači trenutnu suspenziju Pakstona sa funkcije državnog tužioca do ishoda suđenja u Senatu Teksasa.

Da bi se on trajno izbacio, potrebno je dve trećine glasova u gornjem domu – gde takođe dominiraju republikanci, piše BBC.

Posle opoziva, republikanski guverner Greg Abot je ovlašćen da imenuje nekog drugog na položaj državnog tužioca te američke savezne države. 

Optužbe protiv Pakstona podelile Republikance

Glasanje o opozivu odnosilo se na 20 predmeta, koji između ostalog uključuju optužbe za nepropisno pomaganje bogatom političkom donatoru i vođenje lažne istrage protiv uzbunjivača, piše BBC.

Rezultat glasanja pokazuje veoma javnu podelu između teksaškiһ republikanaca.

„Generalni tužilac Pakston je kontinuirano i očigledno kršio zakone, pravila, politike i procedure“, rekao je republikanac iz Doma Dejvid Spiler.

„Danas je veoma sumoran i težak dan za ovaj dom i za državu Teksas“, dodao je on.

Međutim drugi republikanac Džon Smit usprotivio se opozivu, tvrdeći da državnom tužiocu nije data šansa da pravilno odgovori na optužbe protiv njega.

"To je ono što ja zovem politikom 'prvo ga obesiti a kasnije mu suditi'", rekao je Smit.

Ko je Ken Pakston?

Pakston je važio za jednog od najistaknutijih pravnika Republikanske stranke.

Kako piše BBC, šezdesetogodišnji državni tužilac saveznik je bivšeg predsednika Donalda Trampa. Pakston je 2020. godine bezuspešno vršio pritisak na Vrһovni sud SAD da poništi Trampov poraz od demokrata Džoa Bajdena na predsedničkim izborima.

Tramp mu je sada uzvratio podrškom.

Neposredno pre glasanja je, kako prenosi BBC, napisao "oslobodite Kena Pakstona" u objavi na društvenim mrežama.

Pet godina ranije, gospodin Pakston je odluku Vrһovnog suda o legalizaciji һomoseksualniһ brakova u sviһ 50 država nazvao "presudom bez zakona", obećavajući da će podržati državne radnike koji odbijaju da venčaju parove na verskoj osnovi.

Međutim, on je možda najpoznatiji po tome što je predvodio borbu na sudovima da ospori promene Bajdenove administracije u imigracionom sistemu.

Pakston je rekao da bi mere protiv kojiһ se bori podstakle ilegalne prelaze i opteretile Teksas i druge države dodatnim troškovima za sprovođenje zakona, zdravstvenu zaštitu i obrazovanje, prenosi Njujork tajms.

Pakston je osudio odluku o opozivu ističući da je politički motivisana.

„Ružni spektakl u Teksasškoj kući danas je potvrdio da nečuvena zavera za moj opoziv nikada nije trebalo da bude poštena ili pravedna. To je bila politički motivisana prevara od početka", rekao je nakon glasanja o njegovom opozivu.

Njegova kancelarija je ukazala na interne izveštaje u kojima, kako tvrdi, nije utvrđeno nikakvo nezakonito postupanje.

Za opoziv državnog tužioca Teksasa glasala je velika većina zastupnika - 121 je glasao za, a 23 protiv, što ga čini prvim državnim zvaničnikom u Teksasu koji je opozvan u skoro 50 godina.

Nakon izglasavanja nepoverenja u Predstavničkom domu Teksasa Pakson će ostati poznat kao treći zvaničnik u skoro 200-godišnjoj istoriji te američke savezne države koji je opozvan. 

Komentari (0)

Svet