Fokus

SAD uvele ekonomske sankcije i vizna ograničenja Sudanu zbog nastavka sukoba

Komentari

Autor: Tanjug

01/06/2023

-

17:08

SAD uvele ekonomske sankcije i vizna ograničenja Sudanu zbog nastavka sukoba
Bela kuća - Copyright AP/Andrew Harnik

veličina teksta

Aa Aa

SAD su danas uvele ekonomske sankcije i vizna ograničenja prema Sudanu zbog strahovanja da bi sukob u toj zemlji mogao da bude dugotrajan, jer se obe strane, sudanska vojska i paravojne Snage za brzo reagovanje (RSF), nisu pridržavale primirja.

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost, Džejk Salivan, saopštio je da te mere imaju za cilj da pozovu na odgovornost one koji su odgovorni za podrivanje mira, bezbednosti i stabilnosti Sudana
U saopštenju Bela kuća navodi da će SAD nastaviti da podržavaju opravdani zahtev sudanskog naroda za tranziciju ka demokratiji.

Naglašeno je da sukobi u Sudanu moraju da budu okončani, jer je već previše života izgubljeno. Bela kuća je upozorila da "besmisleno nasilje" širom Sudana ometa isporuku humanitarne pomoći, navodeći da su obim i razmere krvoprolića posebno užasavajući u Kartumu i Darfuru.

SAD će nastaviti da čine sve što je u njihovoj moći da ne dođe do nastavka sukoba, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se podseća da je američki predsednik Džozef Bajden, 4. maja izdao izvršnu naredbu kojom je proširio ovlašćenja vlasti SAD da odgovore na nasilje i pomognu u okončanju sukoba u Sudanu. 

Komentari (0)

Svet