Fokus

Kanada pod naletom šumskih požara bez presedana: Stiže pomoć vatrogasaca iz SAD i Južne Afrike

Komentari

Autor: Tanjug

01/06/2023

-

16:41

Kanada pod naletom šumskih požara bez presedana: Stiže pomoć vatrogasaca iz SAD i Južne Afrike
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Više od 300 vatrogasaca iz Sjedinjenih Država i Južne Afrike krenuće u Kanadu u narednim danima, kako bi pomogli ovoj zemlji u borbi protiv sezone šumskih požara bez presedana.

Federalni zvaničnici saopštili su danas da će najmanje 100 američkih vatrogasaca stići u Novu Škotsku tokom vikenda, da pomognu u gašenju požara koji su bili van kontrole, a zbog kojih je od nedelje oko 21.000 ljudi napustila svojih domova, javlja AP.

Još 200 vatrogasaca koji stižu iz Južne Afrike će najverovatnije gasiti požare na području pokrajine Alberte, iako zvaničnici kažu da je situacija sa požarima u zemlji promenljiva.

U Novoj Škotskoj, dva velika požara koja su još van kontrole - jedan u predgrađu Halifaksa, drugi u jugozapadnom delu provincije, već su uništila najmanje 200 kuća i vikendica.

Vatrogasni zvaničnici su prošlog petka saopštili da je požar u blizini Halifaksa obuzdan 50 odsto, a da se do danas nije povećao. 

profimedia

 

Najnoviji kontingent međunarodnih vatrogasaca iz zemalja koje uključuju Sjedinjene Države, Australiju i Novi Zeland, pridružiće se stotinama kolega koji su već u Kanadi i bore se sa požarima.

Zvaničnici kažu da je broj požara do sada ove godine otprilike jednak desetogodišnjem proseku, ali da je površina zemlje koju su ti požari progutali oko 27.000 kvadratnih kilometara, i dalje "bez presedana".

Kanadski zvaničnici navode da se vatrogasci sada suočavaju sa suvim uslovima, rastućim temperaturama i sve većom brzinom vetra, što će stvoriti promenljivo okruženje, pogodno za šumske požare.

Savezna vlada je saopštila da je odgovorila na očajnički zahtev vlade Nove Škotske za pomoći. Kanadske oružane snage pripremaju pomoć u logistici i resursima za borbu protiv požara i žarišta.

Ministar prirodnih resursa Džonatan Vilkinson kaže da je "jednostavna činjenica" što Kanada vidi posledice klimatskih promena, koje mogu uključivati češće i ekstremnije požare.

Veći deo pokrajine Nova Škotska je doživeo veoma blagu zimu sa vrlo malo snežnih padavina, a u poslednjih 12 dana nije bilo značajnijih padavina.

April je, takođe, bio najsušniji mesec zabeležen na međunarodnom aerodromu Halifaks Stenfild.

U požarima nije bilo poginulih ili povređenih.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet