Fokus

Dim iz Kanade obojio Ameriku u narandžasto: Njujork i Vašington na najjačem udaru, izdata upozorenja

Komentari

Autor: CNN/AP

07/06/2023

-

23:46

Dim iz Kanade obojio Ameriku u narandžasto: Njujork i Vašington na najjačem udaru, izdata upozorenja
Dim iz Kanade obojio Ameriku u narandžasto: Njujork i Vašington na najjačem udaru, izdata upozorenja - Copyright Tanjug/AP Photo/Seth Wenig, FileUSA

veličina teksta

Aa Aa

Zagađenje koje je nastalo kao posledica šumskih požara koji nedeljama besne u Knadi prekrilo je velike delove Severne Amerike, gde su već izdata upozorenje o visikorizičnom kvalitetu vazduha za više od 55 milona ljudi, piše AP.

Dim je sada stigao i do Njujorka i Konektikata gde je kvalitet vazduha definisan kao "nezdrav".

 

 

Veliki deo dima dolazi iz Kvebeka, gde trenutno gori 160 požara. Kanadska kancelarija za zaštitu okoline izdala je juče upozorenje za Otavu gde je takođe kvalitet vazduha definsan kao nezdrav.

I Filadelfija je izdala crveno upozorenje i pozvala ljude da ostanu u svojim domovima. 

"Starije osobe, mala deca i trudnice ili oni koji imaju problema sa srcem i plućima mogli bi doživeti ozbiljne zdravstvene posledice izlaganja dimu", rekao je Džejms Garov, iz Odeljenja za javno zdravstvo Filadelfije. 

"One koji se ne smatraju osjetljivom grupom, molimo da izbegavaju naporne aktivnosti na otvorenom poput trčanja ili vežbanja", rekao je za CNN. 

Javne škole u Njujorku i Vašingronu otkazale su aktivnosti na otvorenom zbog lošeg kvaliteta vazduha, piše CNN. U Vašingtonu je trenutno indeks kvaliteta vazduha (AQI) 182, koji se definiše kao "nezdrav".

 

 

Maršal Burk, profesor na Stanfordu, objavio je na Twitteru grafikon koji pokazuje da je ovaj događaj veći po razmerima od bilo kojeg drugog u poslednjih dvadest godina u Njujorku.

 

 

Savezna uprava za vazduhopovstvo (FAA) izdala je upozorenje o kratkom zatvaranju aerodroma u Njujorku i to zbog problema sa vidljivošću. Američka Agencija za zaštitu sredine takođe je upozorila da je opreznost neophodna. 

Zašto je vazduh narandžast, a ne neke druge boje?

Dim šumskih požara obojio je vazduh u narandžasto iz istog razloga zbog kojeg nebo izgleda plavo ako je vazduh nezagađen, piše Index.hr. Naime, boja je povezana s vrstom čestica u vazduhu.

Sunčeva svetlost sadrži veći spektar boja. Dok prolazi kroz Zemljinu atmosferu, pogađa molekule i čestice u vazduhu. Boje koje vidimo su one koje su preostale nakon što su stupile u interakciju s česticama. Dim šumskog požara blokira boje poput žute, zelene i plave, pa do naših očiju stižu samo crvena i narandžasta boja.

U Kanadi je sezona šumskih požara aktivnija nego inače. Požari širom zemlje već su opustošili više od 3.3 miliona hektara, što je 12 puta više od desetogodišnjeg proseka za ovo doba godine. 

Komentari (0)

Svet