Fokus

Dženet Jelen: SAD žele da sarađuju sa Kinom u rešavanju hitnih globalnih izazova

Komentari

Autor: Tanjug

09/06/2023

-

17:01

Dženet Jelen: SAD žele da sarađuju sa Kinom u rešavanju hitnih globalnih izazova
Dženet Jelen - Copyright Tanjug/AP/Susan Walsh

veličina teksta

Aa Aa

Američka ministarka finansija Dženet Jelen naglasila je, tokom današnjeg sastanka iza zatvorenih vrata sa poslovnim liderima, da Sjedinjene Američke Države žele da rade sa Kinom na hitnim globalnim izazovima, reklao je za CNN dobro obavešten izvor. 

Tokom sastanka sa odborom američko-kineskog poslovnog saveta u Vašingtonu, Jelen je naglasila važnost i trgovine i investicija sa Kinom, ali je takođe priznala zabrinutost zbog prepreka za pristup velikom kineskom tržištu i upotrebe netržišnih alata od strane Pekinga, rekao je izvor za CNN.

Jelen je rekla poslovnim liderima da američki ekonomski pristup Kini ostaje fokusiran ne samo na traženje saradnje u vezi sa klimatskom krizom i drugim globalnim izazovima, već i na pokušaj da se Kina igra po pravilima međunarodne trgovine i da se bavi pitanjima nacionalne bezbednosti i ljudskih prava. 

Poslovna zajednica i zvaničnici su izrazili uznemirenost zbog kineske trgovinske taktike, uključujući navodnu krađu intelektualne svojine.

Kako ocenjuje CNN, sastanak ministarke finansija SAD sa američko-kineskim poslovnim savetom dolazi usred visokih tenzija između Sjedinjenih Američkih Država i Kine nakon incidenta sa kineskim špijunskim balonom i stalne zabrinutosti američkih zvaničnika za stanje ljudskih prava u Kini. 

Američko-kineski poslovni savet promoviše trgovinu između dve najveće svetske ekonomije i predstavlja  više od 270 američkih kompanija, uključujući  brendove kao što su Apple, McDonald's i NBA.

U Odboru saveta su izvršni direktore multinacionalnih kompanija, uključujući FedEk, Pepsi, Valmart i Ford.

Komentari Jelen ukazuju na pojačane napore američkih zvaničnika da smanje temperaturu u komplikovanim odnosima Sjedinjenih Američkih Država i Kine, prve i druge po veličini ekonomija na svetu.

Pandemija Covid-19 i trgovinski rat Trampove administracije sa Kinom pokazali su koliko se svetska ekonomija i lanci snabdevanja oslanjaju na veze između nacija.

U onome što bi mogao biti značajan korak u pravom smeru, očekuje se da će američki državni sekretar Antoni Blinken otputovati u Kinu u narednim nedeljama, rekli su za CNN dva američka zvaničnika i izvor upoznat sa tim.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet