Fokus

Novo doba odnosa između SAD i Velike Britanije: Razvoj ekonomske i vojne saradnje kao jasna poruka za Kinu i Rusiju

Komentari

Autor: Euronews, FT, CNN, Guardian

10/06/2023

-

13:36

Novo doba odnosa između SAD i Velike Britanije: Razvoj ekonomske i vojne saradnje kao jasna poruka za Kinu i Rusiju
Riši Sunak i Džozef Bajden - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džo Bajden i premijer Velike Britanije Riši Sunak predstavili su u Vašingtonu novo ekonomsko partnerstvo "za novo doba".

Velika Britanija i SAD najavile su novi strateški pakt "za novo doba" kako bi se suprotstavili Rusiji, Kini i ekonomskoj nestabilnosti, u prvom putovanju Rišija Sunaka u Belu kuću otkako je premijer.

Atlanska deklaracija predstavlja novo i bliže partnerstvo u odbrani, nuklearnoj energiji i snabdevanju esencijalnim metalima u energetskoj tranziciji.

"Zemlje poput Kine i Rusije su spremne da manipulišu i iskoriste našu otvorenost, ukradu našu intelektualnu svojinu, koriste tehnologiju za autoritarne ciljeve ili povuku ključne resurse poput energije", rekao je Sunak i nastavio:

"Neće uspeti. Danas smo dogovorili Atlantsku deklaraciju, novo ekonomsko partnerstvo za novo doba, kakvo nikada ranije nije dogovoreno"

Prema planu, dve zemlje će ojačati lance snabdevanja, podstaći investicije u industriji i razviti tehnologije budućnosti.

profimedia

 

Lideri su se takođe dogovorili i o novom civilnom nuklearnom partnerstvu koje ima za cilj smanjenje zavisnosti od ruske energije i podršku saradnji u oblasti zelene energije.

Međutim, sporazum je i dalje daleko od sporazuma o slobodnoj trgovini za koji se London zalagao od svog izlaska iz Evropske unije 2020. godine.

Šta podrazumeva Atlantska deklaracija

Deklaracija ima za cilj da poveća trgovinu između SAD i Velike Britanije u oblastima kao što su odbrana, nuklearni materijali i kritični minerali koji se koriste u baterijama električnih automobila. S druge strane, Bajden pokušava da izgradi "ekonomsku sigurnost" među zapadnim saveznicima, prenosi FT.

Bajden je ovom prilikom podržao i Sunakov pokušaj da vodi debatu o regulisanju veštačke inteligencije, uključujući i održavanje prvog globalnog samita o AI ove jesene.

U znak poboljšanja bilateralnih odnosa, očekuje se da će Bajden otputovati u Veliku Britaniju u julu, a u okviru putovanja na samit NATO-a u Viljnjusu u Litvaniji, pošto je prihvatio poziv kralja Čarlsa III, prenosi FT.

profimedia

 

Britanski zvaničnici pak, naveli su da je Atlantska deklaracija nesentimentalan pokušaj da se uspostavi novi odnos između SAD i Velike Britanije i da dolazi nakon što su nade o potpunom sporazumu o slobodnoj trgovini između SAD i Velike Britanije propale.

Bajden je bio protiv Bregzita, ali...

Široka agenda odražava tipično opsežnu listu pitanja između dve nacije, čije partnerstvo njihovi lideri skoro uvek opisuju kao "poseban odnos". Zaista, zvaničnici u Londonu i Vašingtonu opisuju vezu Bajdena i Sunaka kao toplu i prijateljsku.

Štaviše, kada je Bajden ranije ove godine sreo Sunaka u San Dijegu, pomenuo je stan koji ovaj ima u Kaliforniji, prenosi CNN.

"Zato sam veoma ljubazan prema vama, možda možete da me pozovete kući", rekao mu je Bajden šaljivo.

Međutim, britanske diplomate kažu da nisu baš raščišćeni svi odnosi. Doduše, ne može se poreći da SAD i Britanija blisko sarađuju od početka rata u Ukrajini, kao i na razvijanju vojnog partnerstva, posebno sa Australijom kada je u pitanju razvoj podmornica na nuklearni pogon za suprotstavljanje Kini i u Pacifiku.

profimedia

 

Sunak je takođe stekao Bajdenovo poverenje rešavanjem spora posle Bregzita oko trgovinskih pravila Severne Irske, iako je američki predsednik u maju rekao da mora da otputuje u Irsku kako bi se "lično uverio da Britanci ne zeznu stvar“. Inače, Bajden nije podržavao Bregzit.

"Srećan sam što uživam u dobrim odnosima sa predsednikom Bajdenom“, rekao je Sunak novinarima, izbegavajući da ponovi čuvenu floskulu o "posebnim odnosima" sa SAD.

Osim toga, obojicu očekuju izbori 2024. godine što je samo još jedan izazov koji zbližava dva lidera.

 

Komentari (0)

Svet