Fokus

Vlasti grada Maominga u južnoj Kini pozvale na štednju struje: Potrošnja na istorijskom maksimumu

Komentari

Autor: Tanjug

12/06/2023

-

19:23

Vlasti grada Maominga u južnoj Kini pozvale na štednju struje: Potrošnja na istorijskom maksimumu
Dalekovod - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Vlasti grada Maominga u južnoj Kini pozvale su firme i građane da štede električnu energiju nakon što je elektroenergerski sistem grada pretrpeo tri rekordna opterećenja tokom današnjeg dana usled povećane potrošnje zbog dugotrajnog toplog vremena. 

Južna Kina je poslednjih sedmica pogođena izuzetno visokim temperaturama i obilnim padavinama sa velikim energetskim opterećenjima u nekoliko gradova koja se približavaju istorijskim maksimumima zbog korišćenja klima uređaja, preneo je Rojters.

Stopa rasta potrošnje električne energije u gradu Maoming u južnoj provinciji Guangdong iznosila je čak 8,01 odsto od januara do maja, a potrošnja struje u domaćinstvima povećana je za 27,41 odsto u maju u odnosu na isti mesec 2022. godine, saopštila je danas gradska vlada.

Grad Maoming zatražio je od industrijskih firmi da smanje potrošnju energije i ojačaju tehnologiju za uštedu struje.

Takođe je savetovano da državne firme, građani i privatne firme ne snižavaju temperature hlađenja prostorija ispod 26 stepeni Celzijusovih. 

Opterećenje energetskog sistema na jugu Kine ovog meseca se približilo istorijskom maksimumu, a jedan od dva kineska operatera "Southern Power Grid" dostigao je rekordnu proizvodnju od 222 miliona kilovata.

Izuzetno toplo vreme pogodilo je i sever Kine, a rekordno visoke temeperature očekuju se narednih dana, javio je kineski radio, pozivajući se na prognoze meteorloga. Kinu su prošle godine pogodile rekordno visoke temperature i suša, uz velike nestašice struje.
 

Komentari (0)

Svet