Fokus

UN: Cveta tržište kokaina, sve više narkotika u Africi, Aziji i Jugoistočnoj Evropi

Komentari

Autor: RTS

25/06/2023

-

23:24

UN: Cveta tržište kokaina, sve više narkotika u Africi, Aziji i Jugoistočnoj Evropi
Zgrada Ujedinjenih nacija u Njujorku - Copyright Tanjug/ AP Photo/Osamu Honda, File

veličina teksta

Aa Aa

Potražnja i ponuda kokaina rastu širom sveta, a trgovina metamfetaminom se širi izvan uspostavljenih tržišta, uključujući i Avganistan gde se droga do sada proizvodila, navodi se u izveštaju Ujedinjenih nacija.

Uzgoj koke i ukupna proizvodnja kokaina bili su na rekordnom nivou u 2021. godini, posljednjoj godini za koju su dostupni podaci, a globalni broj korisnika te droge, koji se procenjuje na 22 miliona te iste godine, stalno raste, navodi Kancelarija UN za droge i kriminal u godišnjem Svetskom izveštaju o drogama, a prenosi RTS.

Zaplene kokaina su, međutim, rasle brže od proizvodnje, što je donekle sadržalo ukupnu ponudu, navodi se u izveštaju.

Gornji opseg procenjene ukupne ponude bio je viši sredinom 2000-ih nego sada, stoji u izveštaju.

"Svet trenutno doživljava produženi porast ponude i potražnje kokaina, koji se sada oseća širom sveta i verovatno će podstaći razvoj novih tržišta izvan tradicionalnih granica“, navodi se u izveštaju.

Najbrži rast na tržištima u razvoju

U izveštaju se navodi i da iako je globalno tržište kokaina i dalje koncentrisano u Americi i zapadnoj i centralnoj Evropi (sa veoma visokom rasprostranjenošću i u Australiji), u relativnom smislu izgleda da se najbrži rast dešava na tržištima u razvoju koja se nalaze u Africi, Aziji i Jugoistočnoj Evropi.

Dok je skoro 90 odsto zaplenjenog metamfetamina širom sveta bilo u dva regiona – Istočna i Jugoistočna Azija i Severna Amerika – podaci o zapleni sugerišu da su se ta tržišta stabilizovala na visokom nivou, ali je trgovina povećana na drugim mestima, kao što su Bliski istok i Zapadna Afrika, navodi se u izveštaju.

U izveštaju se navodi da zaplene metamfetamina proizvedenih u Avganistanu sugerišu da se ekonomija droge menja u toj zemlji, gde se proizvodi 80 odsto svetskog ilegalnog opijumskog maka, koji se koristi za pravljenje heroina.

"Ostaju pitanja o vezama između ilegalne proizvodnje heroina i metamfetamina (u Avganistanu) i da li će se ta dva tržišta razvijati paralelno ili će jedno zameniti drugo“, dodaje se u izveštaju, navodi Rojters.

Komentari (0)

Svet