Fokus

Američka agencija za kreditni rejting S&P snizila prognozu ekonomskog rasta u Kini za 2023. godinu

Komentari

Autor: Tanjug

26/06/2023

-

10:37

Američka agencija za kreditni rejting S&P snizila prognozu ekonomskog rasta u Kini za 2023. godinu
Kineska fabrika u Anhui provinciji - Copyright Tanjug/Chinatopix Via AP

veličina teksta

Aa Aa

Američka agencija za kreditni rejting S&P (Standard end purs) promenila je svoju prognozu ekonomskog rasta u Kini, pošto smatra da će kineska privreda rasti sporijim tempom nego što se očekivalo. 

S&P sada predviđa da će kineski BDP u 2023. godini porasti za 5,2 odsto, dok je ranije najavljivala rast od 5,5 odsto, prenosi Rojters.

"Ključni rizik za Kinu je dalje usporavanje ekonomskog oporavka usled niskog poverenja potrošača, kao i zbog situacije na tržištu sa nekretninama", navodi se u saopštenju S&P.

Prošle nedelje je Kina snizila dve ključne kamatne stopa da bi postakla ekonomiju, a očekuje se da će Peking morati da preduzme i druge mere. 

Goldman Saks je prošle nedelje takođe snizio svoju prognozu ekonomskog rasta Kine, sa šest odsto na 5,3 odsto u 2023. godini, prenele su agencije.

"Izazovi na kineskom tržištu sa nektretninama se nastavljaju, a među potrošačima i privatnim preduzetnicima vlada pesimizam", napisali su tada ekonomski stručnjaci koje predvodi glavna ekonomistkinja Goldman Saksa za Kinu Hu Šan.

Ekonomsku prognozu za Kinu su ranije snizile i druge finansijske institucije. 

Prethodno su to učinili UBS - sa 5,7 na 5,2 odsto, Džej Pi Morgan - sa 5,9 na 5,5 odsto i Standard Čarterd - sa 5,8 na 5,4 odsto, preneo je CNBC.

Komentari (0)

Svet