Fokus

Južnoafrički predsednik oslobođen optužbe za krađu oko 580.000 dolara

Komentari

Autor: Tanjug

30/06/2023

-

18:46

Južnoafrički predsednik oslobođen optužbe za krađu oko 580.000 dolara
Siril Ramafosa - Copyright EPA/ KIM LUDBROOK

veličina teksta

Aa Aa

Južnoafrički predsednik Siril Ramafos danas je oslobođen optužbi koje su izazvale skandal, a u koje spada i krađa više od pola miliona dolara, skrivenih u sofi na njegovoj farmi.

Kancelarija javnog zaštitnika, koja poziva političare na odgovornost, saopštila je da Ramafosa nije prekršio etički kodeks za članove izvršne vlasti Južne Afrike, zbog incidenta koji se dogodio 2020. godine, ali je javno otkriven tek prošle godine, preneo je AP.

Skandal se smatra najvećim izazovom u Ramafozinom predesednikovanju najrazvijenijom afričkom ekonomijom, a krivična istraga o incidentu još uvek je u toku.

Predsednik je rekao da je ukradeno 580.000 dolara u gotovini, dok je javni beležnik naveo da istraga nije mogla da potvrdi koliko novca je u pitanju.Ramafosa (70) optužen je da nije propisno prijavio krađu policiji u pokušaju da prikrije postojanje velike sume novca skrivenog u nameštaju na njegovoj farmi.

Rekao je da je to prijavio šefu svog obezbeđenja, koji je deo južnoafričke policijske službe.Javni beležnik je u svom konačnom izveštaju o skandalu prihvatio tvrdnju da je Ramafosa prijavio krađu šefu ličnog obezbeđenja i odbaacio je tezu da je predsednik postupio nepropisno.

Dodao je da nema dokaza da je Ramafosa kriv za sukob interesa u vezi sa bilo kakvim prihodima od poslovnih operacija njegove farme divljači Fala Fala u severnoj provinciji Limpopo.

 

Komentari (0)

Svet