Fokus

Japanu odobreno ispuštanje radioaktivne vode iz Fukušime u okean

Komentari

Autor: Tanjug

04/07/2023

-

12:30

Japanu odobreno ispuštanje radioaktivne vode iz Fukušime u okean
Japanu odobreno ispuštanje radioaktivne vode iz Fukušime u okean - Copyright Tanjug AP/Mari Yamaguchi

veličina teksta

Aa Aa

Japan je danas dobio odobrenje od Međunarodne agencije za atomsku energiju za svoj plan ispuštanja tretirane radioaktivne vode u okean iz nuklearne elektrane Fukušima, razorene cunamijem, uprkos žestokom neslaganju Pekinga i drugih protivljenja na lokalnom nivou.

Posle dvogodišnje analize, Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da su planovi Japana u skladu sa međunarodnim bezbednosnim standardima i da će imati "zanemarljiv radiološki uticaj na ljude i životnu sredinu", prenosi Rojters.

Japan nije precizirao datum početka ispuštanja vode, što je proces za čije okončanje će biti potrebno između 30 i 40 godina.

Da bi počelo ispuštanje potrebno je i zvanično odobrenje nacionalnog nuklearnog regulatornog tela za Tokijsku elektroenergetsku kompaniju (TEPKO) koja upravlja nuklearnom elektranom Fukušima u kojoj se 2011. godine dogodila velika havarija.

Lokalni japanski ribarski sindikati usprotivili su se vladinom planu, osmišljenom 2021. godine, i poručili da će to poništiti njihov trud na popravljanju reputacije, nakon što je nekoliko zemalja zabranilo određene japanske prehrambene proizvode posle katastrofe u Fukušimi.

Neke susedne zemlje se takođe godinama žale na pretnju po morsku životnu sredinu i javno zdravlje, a Kina je najveći kritičar japanskog plana.

"Japan će nastaviti da pruža objašnjenja japanskom narodu i međunarodnoj zajednici na iskren način zasnovan na naučnim dokazima i uz visok nivo transparentnosti", rekao je Kišida na sastanku sa generalnim direktorom IAEA Rafaelom Grosijem koji mu je uručio konačni izveštaj nuklearnog regulatornog tela UN. 

Peking je saopštio, posredstvom svoje ambasade u Japanu, da izveštaj IAEA ne može biti "propusnica" za ispuštanje vode i pozvao na suspenziju plana.

Komentari (0)

Svet