Fokus

Bajdenova administracija uložila žalbu na presudu o društvenim mrežama

Komentari

Autor: Tanjug

06/07/2023

-

07:33

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena uložila je žalbu na odluku saveznog suda kojom je pojedinim vladinim agencijama i zvaničnicima administracije zabranjeno da se sastaju i komuniciraju sa predstavnicima društvenih mreža kako bi moderirali njihov sadržaj.

Kako prenosi Rojters, zabrana je usledila kao odgovor na tužbu republikanskih državnih tužilaca u Luizijani i Misuriju, koji su tvrdili da su zvaničnici američke vlade ''otišli predaleko'' u nastojanjima da podstaknu duštvene mreže da se ''pozabave'' objavama, za koje je administracija smatrala da bi mogle doprineti oklevanju kada je reč o vakcinaciji tokom pandemije kovida 19 ili poništiti izbore.

U presudi se navodi da vladina tela poput ministarstva zdravlja i FBI ne mogu razgovarati sa predstavnicima društvenih mreža ''radi ohrabrivanja, pritiska ili podsticanja na bilo koji način na uklanjanje, brisanje, suzbijanje ili smanjenje sadržaja zaštićenim slobodom govora'', prema klauzuli o slobodi govora Prvog amandmana na Ustav SAD.

Predmet cenzure su, kako je naveo američki sud, bili antivakserski stavovi, objave koje se protive merama uvedenim tokom pandemije, šire teorije o poreklu virusa iz laboratorije, protivljenje politici predsednika SAD i objave o ukradenom laptopu njegovog sina.

"Tokom pandemije, perioda koji je možda najbolje okarakterisan kao period obeležen sumnjom i neizvesnošću, izgleda da je vlada SAD preuzela ulogu sličnu orvelovskom ministarstvu istine", rekao je sudija tei Daut u obrazloženju presude.

Kao primer kompanija u čijem su vlasništvu društvene mreže, navodi se izjava Bajdena iz 2021. godine, kada je na pitanje kako ocenjuje ponašanje društvenih mreža poput Fejsbuka gde su se širile dezinformacije o pandemiji, rekao: "Oni ubijaju ljude. Jedina pandemija koju imamo je među nevakcinisanima, i oni ubijaju ljude".

Rojters navodi da ovakva odluka suda označava ''pobedu republikanaca'' koji su tužili Bajdenovu administraciju, rekavši da koristi zdravstvenu krizu izazvanu pandemijom kovida 19 i pretnju dezinformacijama kao izgovor da obuzda stavove koji protivreče vladi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet