Fokus

Pakistanski ministar spoljnih poslova: Spaljivanje Kurana je podsticanje verske mržnje

Komentari

Autor: Tanjug

11/07/2023

-

20:23

Pakistanski ministar spoljnih poslova: Spaljivanje Kurana je podsticanje verske mržnje
Pakistanski ministar spoljnih poslova: Spaljivanje Kurana je podsticanje verske mržnje - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Pakistanski ministar spoljnih poslova Bilaval Buto Zardari danas je, tokom rasprave u Savetu Ujedinjenih nacija za ljudska prava, izjavio da skrnavljenje Kurana predstavlja podsticanje verske mržnje.

"Moramo jasno da naznačimo šta je to. To je podsticanje na versku mržnju, diskriminaciju i pokušaj da se izazove nasilje", rekao je šef pakistanske diplomatije, prenosi Rojters.

On je dodao da su oni koji su spalili Kuran u Stokholmu to učinili uz osećanje nekažnjivosti.

"Važno je razumeti povredu koju javno i smišljeno skrnavljeno Kurana nanosi muslimanima. To je napad na njihovu veru", poručio je Zardari.

Visoki komesar UN za ljudska prava Volker Turk rekao je da su huškačke akcije protiv muslimana, kao i drugih religija i manjina, "uvredljive, neodgovorne i pogrešne".

Međutim, dodao je da je reč o "kompleksnim pitanjima", te da je potrebno voditi računa o uvođenju zakonskih ograničenja koja se odnose na slobodu izražavanja.

Sednica Saveta UN za ljudska prava zakazana je na zahtev Pakistana, nakon incidenta u Švedskoj gde je demonstrant spalio kopiju Kurana ispred centralne džamije u Stokholmu. Pakistanske vlasti pozivaju države da analiziraju svoje zakone i uklone eventualne zakonske rupe koje ometaju sprečavanje i krivično gonjenje takvih akcija.

Komentari (0)

Svet