Fokus

Kuba: Američka nuklearna podmornica u Gvantanamu provokativna eskalacija

Komentari

Autor: Tanjug

11/07/2023

-

23:50

Kuba: Američka nuklearna podmornica u Gvantanamu provokativna eskalacija
Američka ambasada na Kubi - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kubanske vlasti osudile su prisustvo nuklearne podmornice u američkoj vojnoj bazi u zalivu Gvantanamo, poručivši da je reč o "provokativnoj eskalaciji tenzija".

"Prisustvo nuklearne podmornice u zalivu nas, u ovom trenutku, tera da se zapitamo koji se vojni razlog krije iza ove akcije u ovom mirnom regionu sveta", navodi se u saopštenju kubanskog ministarstva spoljnih poslova, prenosi Rojters.

Kubanske vlasti su navele da je podmornica bila u bazi od 5. do 8. jula, ali nisu precizirale da li je bila naoružana.

U saopštenju kubanskog ministarstva se upozorava na opasnosti od kruženja nuklearnih podmornica i oružanih snaga širom Kariba i dodaje se da da američke vojne baze širom regiona ugrožavaju suverenitet tih naroda.

Zvanična Havana je pozvala SAD da okončaju svoje vojno prisustvo na ostrvu jer, kako se navodi, ono služi "narušavanju suverenih prava Kube".

Kuba već dugo poziva SAD da zatvore svoju 121 godinu staru pomorsku bazu na istočnom delu ostrva, zajedno sa vojnim zatvorom koji je Vašington tamo osnovao 2002. godine.

Specijalna izvestiteljka Ujedinjenih nacija za borbu protiv terorizma i ljudska prava Fionuala Ni Ajlejn, kojoj je dozvoljeno da poseti Gvantanamo, pozvala je nedavno američku vladu da obezbedi hitan rehabilitacioni tretman za muškarce, koje je mučila, usled njihovih teških fizičkih i psihičkih povreda.

"Svi ovi ljudi su preživeli torturu, što je jedinstven zločin prema međunarodnom pravu, i hitno im je potrebna nega. Mučenje slomi čoveka i ima za cilj da ga učini bespomoćnim i nemoćnim, kako bi psihički prestao da funkcioniše. U razgovoru sa sadašnjim i bišvim zatvorenicima, uočila sam štetu koja im je naneta", navela je Ajlejn.

Komentari (0)

Svet