Fokus

Počelo iskopavanje posmrtnih ostataka dece iz internata Indijanaca u Nebraski

Komentari

Autor: Tanjug

12/07/2023

-

11:01

Počelo iskopavanje posmrtnih ostataka dece iz internata Indijanaca u Nebraski
Počelo iskopavanje posmrtnih ostataka dece iz internata Indijanaca u Nebraski - Copyright AP Photo/Charlie Neibergall

veličina teksta

Aa Aa

Arheolozi su počeli sa iskopavanjem posmrtnih ostataka dece koja su umrla u internatu Indijanaca u američkoj saveznoj državi Nebraski, prenosi Gardijan.

Grobnice desetina dece, koja su umrla u indijanskom internatu škole u Dženoi, izgubljene su decenijama, što je misterija koju arheolozi žele da razotkriju dok kopaju na polju koje je pre jednog veka bilo deo velikog kampusa.

Škola u Dženoi bila je jedna od najvećih u sistemu od više od 400 indijanskih internata u kojima su deca starosedelaca u SAD odvajana od njihovih porodica i od njihovog nasleđa.

Postoje neki pisani tragovi da je najmanje 86 učenika umrlo u školi, obično od bolesti kao što su tuberkuloza i tifus, dok se najmanje jedna smrt povezuje sa slučajnom pucnjavom, navodi britanski list.

AP Photo/Charlie Neibergall

 

Decenijama su stanovnici male zajednice Dženoe, uz pomoć Indijanaca, istraživača i državnih zvaničnika, tražili lokaciju zaboravljenog groblja gde se veruje da su sahranjena tela do 80 učenika.

Istraživači su identifikovali 49 dece, ali nisu uspeli da utvrde imena njih 37. 

Tela neke od te dece vraćena su svojim kućama kada su umrla, ali se veruje da su druga sahranjena u krugu škole na lokaciji koja je davno zaboravljena.

Škola, oko 145 kilometara zapadno od grada Omahe, otvorena je 1884. i na svom vrhuncu bila je dom za skoro 600 učenika iz više od 40 plemena širom SAD. Ona je zatvorena 1931. godine i većina njenih objekata je davno srušena.

Preporuka za vas

Rušenje spomenika i napadi na crkve - odgovor na otkrivanje dečjih grobova u Kanadi

Komentari (0)

Svet