Fokus

Sto dana sukoba u Sudanu: Broj žrtava i raseljenih raste, mirovno posredovanje bez uspeha

Komentari

Autor: Tanjug

23/07/2023

-

19:30

Sto dana sukoba u Sudanu: Broj žrtava i raseljenih raste, mirovno posredovanje bez uspeha
Sto dana sukoba u Sudanu: Broj žrtava i raseljenih raste, mirovno posredovanje bez uspeha - Copyright Tanjug AP/Marwan Ali

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 100. dan rata u Sudanu, a novi sukobi izbijaju u brojnim delovima te zemlje.

Uprkos nastojanjima regionalnih i međunarodnih faktora da posreduju u rešavanju sve intenzivnijeg sukoba u Sudanu, čini se da primirje i prestanak oružanih borbi za sada nisu na vidiku, prenosi Rojters.

Oružani sukobi su izbili 15. aprila u jeku borbe za vlast između regularne vojske i paravojnih snaga za brzu podršku (RSF) i od tada je raseljeno oko tri miliona osoba, uključujući više od 700.000 onih koji su izbegli u susedne zemlje.

Prema podacima sudanskog ministarstva zdravlja, do sada je poginulo 1.136 ljudi, mada zvaničnici veruju da je taj broj veći.

Za sada ni vojska ni RSF nisu uspeli da odnesu pobedu, ali snage RSF su  uspostavile dominaciju na području glavnog grada Kartuma, iako vojska ima na raspolaganju snažniju artiljeriju i prevlast u vazduhu.

Prema tvrdnjama svedoka, RSF se tokom vikenda grupisala u selima države Geziri južno od Kartuma, dok je vojska izvodila vazdušne udare na njihove položaje.

U Nijali, jednom od najvećih gradova u zemlji i glavnom gradu države Južni Darfur, sukobi u stambenim blokovima ne prestaju od četvrtka, a prema tvrdnjama medicinskih radnika najmanje 20 ljudi je ubijeno.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet