Fokus

Kineski šef diplomatije mesec dana nije viđen u javnosti, pa smenjen: Na mesto Ćina Ganga izabran Vang Ji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/07/2023

-

14:20

Kineski šef diplomatije mesec dana nije viđen u javnosti, pa smenjen: Na mesto Ćina Ganga izabran Vang Ji
Ćin Gang - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ćin Gang, koji nije viđen u javnosti od juna ove godine, smenjen je danas sa mesta kineskog ministra spoljnih poslova, objavili su državni mediji.

Njegov naslednik će biti Vang Ji, dosadašnji direktor Kancelarije Komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, prenela je kineska televizija CCTV.

profimedia

Vang Ji

Odluka o smeni šefa diplomatije doneta je na posebnoj sednici Stalnog komiteta Nacionalnog narodnog kongresa, koja je danas održana, piše "South China Morning post".

Mesec dana nije viđen u javnosti

List navodi da je iznenadna objava o Ćinovoj smeni došla nakon nedelja spekulacija o njegovoj sudbini.

Naime, kako piše CNN, Ćin nije viđen u javnosti od 25. juna, nakon što se sastao sa zvaničnicima iz Šri Lanke, Vijetnama i Rusije u Pekingu, što je izazvalo značajne spekulacije o njegovoj sudbini. Ćinovo odsustvo je dominiralo političkim diskusijama u zemlji, kao i da se ta tema razvila u jednu od najvećih kriza za predsednika Si Đinpinga od početka njegovog trećeg mandata.

Ćin je nekada bio Sijev pomoćnik od poverenja i brzo je napredovao od portparola ministarstva spoljnih poslova do zamenika ministra, pišu kineski mediji.

U julu 2021. godine, imenovan je za ambasadora Kine u Sjedinjenim Državama, a 17 meseci kasnije postao je ministar spoljnih poslova.
 

Komentari (0)

Svet