Fokus

Nesvakidašnja svedočenja o NLO u američkom Kongresu: "Pronađene su vanzemaljske letelice sa neljudskim tragovima"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, Tanjug

27/07/2023

-

21:03

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Pred Odborom za nadzor američkog Kongresa juče su svedočili bivši oficiri obaveštajne službe, koji su izneli tvrdnje da SAD imaju razvijen program kojim pronalaze letelice vanzemaljskog porekla, a zatim uz pomoć tzv. revirzibilnog inžinjeringa prave identične letelice. 

Pred kongresmenima su tokom dva sata tri svedoka govorila o tajnom programu, susretima sa NLO, pronađenom biološkom materijalu koji je navodno neljudskog porekla, ali i o strahu pilota da o tome govore, zbog navodne odmazde protiv uzbunjivača.   

Kako prenosi BBC, saslušanje nije donelo potvrdu o vanzemaljskom životu, ali je činjenica da su svedoci dobili veliko saslušanje pred Kongresom bila značajna sama po sebi. I zakonodavci i svedoci koristili su odbor da zahtevaju veću transparentnost vojske oko neidentifikovanih vazdušnih fenomena.

Jedan od onih koji su svedočili je Dejvid Graš, bivši obaveštajni oficir Ratnog vazduhoplovstva. Govorio je o tome da SAD, tačnije Pentagon ima dugogodišnji program kojim pronalaze NLO vanzemaljskog porekla, a potom ih uz pomoć tzv. reverzibilnog inžinjeringa kopiraju. 

Kako je ova tema uopšte došla do Kongresa?

Dejvid Graš je ove tvrdnje prvi put izneo početkom juna u intervju televiziji "NewsNation" i tada je izbegavao da daje dokaze, pozivajući se na nacionalnu bezbednost, ali je tada prvi put govorio da američka vlada u svom posedu ima vanzemaljske letelice koje krije od američke javnosti.

Kako prenosi "Gardijan", on je naveo tada da su neke od tih "naprava" bile veličine fudbalskog terena. Međutim, u intervjuu za "Debrief" je priznao da nije lično video vanzemaljsku letelicu, ali je naveo da su njegove tvrdnje "zasnovane na opsežnim intervjuima sa visokim obaveštajnim zvaničnicima". 

Njegovi medijski nastupi su izazvlai veliku pažnju, a nakon tvrdnji da se sve te informacije kriju od Kongresa, nadzorni odbor Predstavničkog doma je naredio istragu i saslušanje o tome šta vlada zna o NLO. 

Inače, američka vlada je poslednjih godina počela ozbiljnije da shvata pitanje neidentifikovanih letećih objekata zbog brige da bi oni mogli da predstavljaju pretnju po nacionalnu bezbednost, naročito zbog nadzornih aktivnosti od strane drugih zemalja. U aprilu ove godine je iz Pentagona saopšteno da se prati više od 650 potencijalnih slučajeva neidentifikovanih vazdušnih fenomena, poznatih kao NLO, ali je navedeno da nisu pronađeni verodostojni dokazi o vanzemaljskim aktivnostima.

Te podatke izneo je Šon Kirkpatrik, direktor Pentagonove Kancelarije za rešavanje anomalija iz svih domena (AARO) tokom saslušanja u Komitetu za oružanje snage američkog Senata. On je pustio i video-snimke dva slučaja viđenja NLO-a s kojih je skinuta oznaka poverljivosti, jednog koji je rešen i drugog za koji još ne postoji objašnjenje. 

Šta su svedoci rekli pred kongresmenima?

Dejvid Garš se juče konačno pojavio pred Kongresmenima, a tvrdio je da je predvodio napore Ministarstva odbrane da se analiziraju prijave građana koji su primetili neidentifikovane objekte, kao i da je obavešten o višedecenijskom programu Pentagona koji je imao za cilj da prikupi i rekonstruiše srušene objekte. Na pitanje kako se taj program finansirao, on je tvrdio da je to bilo "van kontrole Kongresa".

Jedna od njegovih tvrdnji koja je izazvala najviše pažnje tokom svedočenja bila je da je američka vlada pronašla vanzemaljske letelice. Tvrdi da zna "tačne lokacije" gde se nalazi ova tehnologija i navodi da je te lokacije "dostavio generalnom inspektoru, a neke i obaveštajnim odborima".

Takođe je posvedočio da su na tim letelicma pronađeni neljudski biološki tragovi, ali je istakao da on sam nikada nije video telo vanzemaljca. Ističe da su njegove tvrdnje zasnovane na intervjuima sa visokim obaveštajnim zvaničnicma, preneo je Gardijan. 

Tvrdio je i da su ovakve letelice fizički povredile nekoliko njegovih kolega. Na pitanje kongresmena da li američka vlada ima informacije o vanzemaljskom životu, Graš je rekao da su SAD verovatno svesne aktivnosti koje nisu ljudske od 1930-ih godina, preneo je AP.

Tanjug AP/Nathan Howard

 

Osim njega o postojanju ovog programa govorili su i dvojica bivših američkih oficira Dejvid Frejvor i Rajan Grejvs. Frejver, penzionisani komandant američke mornarice, govorio je da je video jednu takvu letelicu 2004. godine, čiji su snimci objavljeni 2017. i javno verifikovani od strane američke mornarice dve godine kasnije, piše BBC.  

"Tehnologija sa kojom smo se suočili bila je daleko superiornija od svega što smo imali, imamo danas ili želimo da razvijemo u narednih 10 i više godina", rekao je on.

Grejvs, penzionisani pilot mornarice, tvrdio je da je u roku od nekoliko godina gotovo svakodnevno viđao NLO iznad obale Atlantika. Opisujući kako je izgledao to što je video, tvrdio je da su ti objekti stajali nepomično čak i u uraganskim uslovima vetrova kategorije 4, a da su potom naglo ubrzavali do nadzvučnih brzina. 

Ko je poverovao, a ko nije?

Do kraja rasprave nisu izneti dokazi o vanzemaljskom životu, ali se u američkoj javnosti postavilo pitanje da li američka vlada nešto kije? Sa druge strane, iz Pentagona su juče zvanično tvrdili da nisu otkrivene nikakve informacije koje bi potkrepile tvrdnje koje su se čule tokom saslušanja.

Na kraju sednice komiteta za nadzor republikanski kongresmen Glen Grotman rekao je da je čuo mnogo toga što je bacilo svetlost na nove informacije i najavio donošenje zakona kojim bi ova oblast bila regulisana. On nije jedini američki političar koji je poverovao onome što je juče čuo, i kongresmenka iz redova Republikanaca Ana Paulina Luna govorila je da je moguće da američka vlada razvija tehnologiju koja je zasnovana na vanzemaljskoj tehnologiji.

Robert Garsija, demokrata iz Kalifornije, rekao je da kakve god da su neidentifikovane anomalne pojave mogu predstavljati ozbiljnu pretnju vojsci i civilnim avionima, i da se to mora razumeti. 

"Trebalo bi da podstičemo više izveštavanja, a ne manje o UAP-ovima. Što više razumemo, bićemo bezbedniji", rekao je on.

Sa druge strane bilo je i onih koji su izrazili skepticizam da su vanzemaljske aktivnosti u toku.

Erik Barlison, republikanac iz Misurija, je rekao je da mu je teško da poveruje da bi bića koja bi mogla da pređu milijarde milja da dođu do nas bila dovoljno "nesposobna" da se sruše na Zemlju. Pitao je da li bi bilo koji od NLO zapravo mogao biti kreiran od strane vojnih izvođača ili bi mogao pripadati programima tajnih agencija koje su skrivali drugi vladini subjekti.

Među onima koji su skeptični po ovom pitanju je i istoričar i autor knjiga o NLO Geret Graf, koji je primetio da je tokom jučerašnjeg saslušanja Graš izbegavao da konkretno odgovori na najteža pitanja i da dokaže neke od svojih najbizarnijih tvrdnji.

Komentari (0)

Svet