Fokus

Izrael nastavio ofanzivu, Hamas negira da je dogovoren prekid vatre – skoro 230 žrtava od početka sukoba

Komentari

Autor: Tanjug

19/05/2021

-

09:29

Izrael nastavio ofanzivu, Hamas negira da je dogovoren prekid vatre – skoro 230 žrtava od početka sukoba
Izrael nastavio ofanzivu, Hamas negira da je dogovoren prekid vatre – skoro 230 žrtava od početka sukoba - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Sukobi Izraela i Palestinaca nastavili su se danas vazdušnim udarima na Pojas Gaze i uzvratnim raketnim napadima Hamasa, uprkos međunarodnim pozivima da se okonča više od nedelju dana borbi.

Izraelski lideri potvrdili su da se sprovodi ofanziva na Hamas i Islamski džihad, a izraelski vojni portparol priznao je da, s procenjenih 12.000 projektila i minobacača kojima raspolažu grupe iz Gaze, oni i dalje imaju dovoljno raketa za napade na izraelske gradove, prenosi Rojters.

Dva tajlandska radnika su ubijena, a sedam ljudi ranjeno u raketnom napadu juče na izraelsku farmu u blizini granice sa Gazom, saopštila je policija,a odgovornost za napad su preuzeli Hamas i Islamski džihad.

Rakete su takođe lansirane sa palestinskih položaja,a sirene su se danas oglasile u primorskom gradu Ašdodu, južno od Tel Aviva, i u naseljima blizu granice s Gazom, ali nije bilo izveštaja o šteti ili povređenim osobama.

Medicinski zvaničnici Gaze saopštili su da je od početka borbi 10. maja ubijeno 217 Palestinaca, uključujući 63 dece i više od 1.400 ranjenih osoba.

Izraelske vlasti potvrdilie su da je u Izraelu ubijeno 12 ljudi, uključujući i dvoje dece.

Gotovo 450 zgrada u pojasu Gaze je uništeno ili teško oštećeno, uključujući šest bolnica i devet domova zdravlja, od trenutnog započinjanja sukoba.

U sukobima u Jerusalimu i na Zapadnoj obali na protestima jedan Palestinac je ubijen i više od 70 ranjeno,od toga 16 vatrenim oružjem, a stotine njih bacalo je kamenje na izraelske kontrolne punktove gde su dva vojnika povređena, navodi Gardijan.

Velike grupe Palestinaca okupile su se i u Nablusu, Vitlejemu, Hebronu i drugim gradovima na Zapadnoj obali.

U Jerusalimu je policija rasporedila vodene topove u blizini naselja Šeik Džara, gde se palestinske porodice suočavaju sa proterivanjem iz domova u kojima žive od 1950-ih.

Pretnja ovim iseljavanjem ključni je faktor porasta tenzija u gradu tokom poslednjih sedmica koji su narasli do otvorenih sukoba dve strane koje su ušle u deveti dan.

Hamas: Nema dogovora o prekidu vatre, razgovori u toku

Tanjug/AP

 

Visoki zvaničnik palestinskog Hamasa Izat al-Rišk demantovao je pisanje izraelskih medija o predstojećem prekidu vatre koji je navodno bio dogovoren za četvrtak, preneo je "Tajms of Izrael", dodajući da Jerusalim nije potvrdio ovu informaciju.

"Nije tačno to što su pisali neprijateljski mediji da je Hamas pristao na prekid vatre u četvrtak. Nikakav dogovor o tajmingu obustave sukoba nije postignut", rekao je Al-Rišk, član uzeg vođstva Hamasa.

Napori da se izdejstvuje prekid vatre su u toku, dodao je Al-Rišk, a predlagači su Ujedinjene nacije, Egipat, Katar i još neke zemlje.

"Napori i kontakti posrednika su ozbiljni i učestali, ali su zahtevi našeg naroda jasni i dobro poznati", dodao je Al-Rišk.

Prethodno su neki izraelski mediji, poput Hareca, izvestili da je postignut dogovor o prekidu vatre, međutim, Tajms of Izrael citira izvor blizak Egiptu, koji je aktivno uključen kao posrednik između dve strane, a prema kome su razgovori i dalje u toku, a nikakav sporazum nije postignut.

Izrael ponovo gađao mrežu tunela Hamasa

Portparol izrelske vojske Hidaj Zilberman izjavio je da je vojska sinoć izvela još jednu fazu sistematskog gađanja Hamasove mreže tunela u Pojasu Gaze.

Zilberman je rekao da su 52 aviona bacila 122 bombe za 25 minuta na oko 40 podzemnih ciljeva, koji su deo sistema tunela dugog 12 kilometara, piše Tajms of Izrael.

Među metama su i lokacije za skladištenje oružja i komandni centar.

Procenjuje se da je ubijeno najmanje 10 članova Hamasa i Palestinskog islamskog džihada.

Izraelska vojska je sopštila da je u poslednjih 12 sati iz Pojasa Gaze lansirano oko 50 raketa.

Komentari (0)

Svet