Fokus

Ubijen kandidat za predsednika Ekvadora na predizbornom skupu: Napadač "neutralisan", privedeno još šestoro

Komentari

Autor: Tanjug

10/08/2023

-

07:53

Ubijen kandidat za predsednika Ekvadora na predizbornom skupu: Napadač "neutralisan", privedeno još šestoro
Ubijen kandidat za predsednika Ekvadora na predizbornom skupu: Napadač "neutralisan", privedeno još šestoro - Copyright Tanjug/API via AP

veličina teksta

Aa Aa

Kandidat za predsednika Ekvadora Fernando Vilavisensio ubijen je na predizbornom skupu u Kitu, saopštio je predsednik zemlje Giljermo Laso.

Napadač je neutralisan nakon razmene vatre sa policijom koja je obezbeđivala skup, a još šestoro osumnjičenih je privedeno nakon policijske racije, navela je Kancelarija državnog tužioca, prenosi AP.

"Uveravam vas da ovaj zločin neće proći nekažnjeno", poručio je Laso na društvenoj mreži X, i dodao je da je organizovani kriminal u zemlji poprilično rasprostranjen, ali da će na kraju svi kriminalci odgovarati pred zakonom.

Video-snimci objavljeni na društvenim mrežama pokazuju masu ljudi na predizbornom događaju kako se kriju i vrište usled pucnjave.

Vilavisensio je bio jedan od najžešćih kritičara bivšeg ekvadorskog predsednika Rafaela Koree i bila mu je određena kazna od 18 meseci zatvora zbog klevete Koree. Kasnije je dobio politički azil u Peruu.

Bio je i nezavisni novinar koji je istraživao korupciju u prethodnih ekvadorskim vladama, nakon čega je ušao u politiku kao borac protiv korupcije. U svom poslednjem govoru, pre nego što je ubijen, Vilavisensio je obećao okupljenima da će iskoreniti korupciji i zatvoriti "lopove" u zemlji.

Njegov saradnik Patrisio Zukilanda rekao je za AP da je Vilavisensio dobio najmanje tri pretnje smrću pre pucnjave, koje je prijavio vlastima.

"Narod Ekvadora plače, a Ekvador je smrtno ranjen. Politika ne sme da dovede do smrti jednog člana društva", poručio je Zukilanda.

Prema istraživanjima javnog mnjenja, Vilavisensio je imao podršku 7,5 odsto birača i bio je peti po popularnosti među predsedničkim kandidatima. Izbori u Ekvadoru su zakazani za 20. avgust.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet