Fokus

Američka država Džordžija spremna da podigne optužnicu protiv Trampa: Tužioci iznose slučaj velikoj poroti

Komentari

Autor: AP, Tanjug

14/08/2023

-

20:26

Američka država Džordžija spremna da podigne optužnicu protiv Trampa: Tužioci iznose slučaj velikoj poroti
Američka država Džordžija spremna da podigne optužnicu protiv Trampa: Tužioci iznose slučaj velikoj poroti - Copyright Tanjug AP/Brynn Anderson

veličina teksta

Aa Aa

Američka država Džordžija spremna je da optuži Donalda Trampa za niz dela, uključujući reketiranje, zaveru i lažne izjave, navodi se u izveštaju objavljenom na veb stranici suda okruga Fulton.

Tužioci u glavnom gradu te američke savezne države, Atlanti, koji istražuju da li su se tadašnji predsednik Donald Tramp i njegovi saveznici nezakonito mešali u izbore u Džordžiji 2020, počeli su da iznose svoj slučaj velikoj poroti.

Bivša senatorka iz demokratske države Džen Džordan, koja je dobila sudski poziv da svedoči pred velikom porotom, rekla je napuštajući sudnicu okruga Fulton danas da je ispitivana oko 40 minuta.

Dve i po godine okružni tužilac Fultona Fani Vilis istražuje akcije koje su preduzeli Tramp i drugi u njihovim pokušajima da preokrenu njegov tesni poraz u Džordžiji od demokrate Džozefa Bajdena.

Bivši gradonačelnik Njujorka i Trampov advokat Rudi Đulijani i drugi izneli su navodne tvrdnje o rasprostranjenoj izbornoj prevari u Džordžiji.

Trampov advokat Džon Istman takođe se pojavio tokom najmanje jednog od tih saslušanja i rekao da izbori nisu održani u skladu sa zakonom Džordžije. Visoki zvaničnik u kancelariji državnog sekretara Gabrijel Sterling i njegov šef, državni sekretar Džordžije Bred Rafensperger, obojica republikanci, odlučno su odbili optužbe o široko rasprostranjenim problemima sa izborima u Gruziji.

Podseća se da je Tramp nazvao Rafenspergera 2. januara 2021. i nagovestio da bi najviši državni izborni zvaničnik mogao da pomogne da mu se "pronađu" glasovi potrebni da pobedi Bajdena.

Upravo je objavljivanje snimka tog telefonskog razgovora navelo Vilis da otpočne istragu oko mesec dana kasnije. 

Komentari (0)

Svet