Fokus

Meksički tužioci istražuju video snimak pogubljenja kidnapovanih mladića sa festivala u državi Halisko

Komentari

Autor: Tanjug

16/08/2023

-

22:19

Meksički tužioci istražuju video snimak pogubljenja kidnapovanih mladića sa festivala u državi Halisko
Meksički tužioci istražuju video snimak pogubljenja kidnapovanih mladića sa festivala u državi Halisko - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Tužioci u zapadnoj meksičkoj državi Halisko saopštili su da istražuju snimak pogubljenja koji je danas kružio društvenim mrežama i za koji se sumnja da je zabeležio poslednje trenutke petorice kidnapovanih mladića.

Rođaci nestale grupe mladih prijatelja rekli su lokalnim medijima da njihova odeća podseća na odeću koju nose muškarci na snimku, na kojem se vidi par vezanih tela kako leže u prvom planu, dok jedan mladić, za koga se pretpostavlja da je takođe kidnapovan, tuče i obezglavljuje drugu žrtvu, prenosi Asošiejted pres.

Mladi prijatelji koji su otputovali na festival u grad Lagos de Moreno u državi Halisko nestali su u petak u oblasti poznatoj po nasilju kartela, a vlasti su pokrenule opsežnu potragu za njima.

Luis Mendes Ruiz, državni tužilac Haliska, rekao je da bi muškarci koji se vide na snimku „mogli biti petorica muškaraca za kojima se traga“.

„Ovaj video i informacije koje su objavljene na društvenim mrežama sada su deo istrage“, rekao je Mendes. Odeća koju nose mladići na snimku takođe podseća na onu koju su imali na ranije objavljenoj fotografiji.

Video sadrži tekst preko slike „Puro MZ“, što je očigledna referenca na El Majo Zambadu, vođu frakcije narko kartela Sinaloa.

Kako navodi AP, ukoliko se potvrdi autentičnost, video oživljava sećanja na najstrašnije slučajeve brutalnosti narko kartela, u kojima su žrtve kidnapovanja bile primorane da se međusobno ubijaju. 

Jedan meksički kartel oteo je  2010. godine muškarce iz putničkih autobusa i primorao ih da se bore jedni protiv drugih maljem.

Ta tragedija je izašla na videlo 2011. godine, kada su vlasti pronašle 48 tajnih grobnica sa telima 193 osobe u severnoj pograničnoj državi Tamaulipas. Većini su lobanje smrskane maljem, a mnogi su bili migranti iz Centralne Amerike.

 Kasnije je otkriveno da su žrtve izvukli iz autobusa pripadnici starog narko kartela Zetas, i primorali ih da se međusobno bore čekićima ili da budu ubijene, ukoliko odbiju da rade za kartel, podseća agencija.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet