Fokus

Peskov: Moskva ne treba da preduzima dodatne mere bezbednosti zbog skandala oko "Pegaza"

Komentari

Autor: Tanjug

21/07/2021

-

14:29

Peskov: Moskva ne treba da preduzima dodatne mere bezbednosti zbog skandala oko "Pegaza"
Peskov: Moskva ne treba da preduzima dodatne mere bezbednosti zbog skandala oko "Pegaza" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Moskva ne treba da preduzima dodatne mere bezbednosti zbog skandala oko špijunskog softvera "Pegaz", rekao je danas novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Mere bezbednosti preduzimaju se redovno, tako da nema potrebe za dodatnim merama", naglasio je Peskov, prenosi agencija Tas s.

Peskov je dodao da šef države, predsednički kabinet i druge vladine agencije koriste poseban komunikacijski sistem koji je pouzdano zaštićen.

U utorak je dnevni list"Le Monde" objavio da je jedan od brojeva telefona francuskog predsednika Emanuela Makrona bio na spisku marokanske obaveštajne agencije kako bi vršila nadzor koristeći špijunski softver "Pagaz".

Istragom, čije je rezultate 18. jula objavilo 17 medijskih organizacija, predvođenih pariskom neprofitnom novinarskom grupom “Zabranjene priče”, otkriveno je da je špijunski softver koji je izradila izraelska bezbednosna kompanija NSO, korišćen u pokušaju i uspešnom hakovanju 37 pametnih telefona koji pripadaju novinarima, vladinim zvaničnicima i aktivistima za ljudska prava.

NSO kompanija je rekla da se aplikacija koristi za borbu protiv kriminala i terorizam, a informacije iz istrage označila je kao klevetu da vladine agencije prikupljaju podatke o novinarima, političarima i aktivistima za ljudska prava, dok su kasnije programeri aplikacije priznali mogućnost zloupotrebe od strane nekih klijenata kompanije.

Preporuka za vas

Šta je projekat "Pegaz" - vlade širom sveta optužene da su špijunirale novinare i aktiviste jednim od najmoćnijih softvera na svetu

Komentari (0)

Svet