Fokus

Vojne vlasti u Mjanmaru uhapsile Švajcarca zbog filma u kojem se vređa budizam

Komentari

Autor: Tanjug

19/08/2023

-

14:29

Vojne vlasti u Mjanmaru uhapsile Švajcarca zbog filma u kojem se vređa budizam
Vojne vlasti u Mjanmaru uhapsile Švajcarca zbog filma u kojem se vređa budizam - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vojne vlasti Mjanmara uhapsile su državljanina Švajcarske zbog snimanja filma u kojem se navodno vređa budizam, preneli su danas državni mediji.

List Mjanmar Alin objavio je da je Švajcarac Didije Nizbome (52) uhapšen 8. avgusta zajedno sa 13 državljana Mjanmara, uključujući 12-godišnju devojčicu, prenosi AP.

Vređanje budizma je krivično delo u Mjanmaru, zemlji u kojoj su budisti većinsko stanovništvo (oko 90 odsto populacije), a tokom poslednjih godna verski nacionalizam je u porastu.U novinskom izveštaju se navodi da je Nizbome napisao, snimio i montirao 75-minutni film pod naslovom "Ne očekuj ništa" koji je 24. jula postavio na Jutjub.

Kratki isečci iz filma su se širili na društvenim mrežama, uključujući TikTok i Fejsbuk, izazivajući ogorčenje budističkih nacionalista u Mjanmaru.

"Iako su protagonisti filma budisti, ponašali su se nedolično i svojim fzičkim gestovima i dijalogom degradirali su dostojanstvo i moral budističkih monaha", navode mjanmarski mediji ne navodeći gde se fizički nalaze uhapšeni.
 

Komentari (0)

Svet