Fokus

Egipat podnosi zahtev za članstvo u BRIKS-u, računa na pomoć Moskve

Komentari

Autor: Tanjug

19/08/2023

-

19:59

Egipat podnosi zahtev za članstvo u BRIKS-u, računa na pomoć Moskve
Egipat podnosi zahtev za članstvo u BRIKS-u, računa na pomoć Moskve - Copyright Yin Gang/Xinhua via AP

veličina teksta

Aa Aa

Egipat namerava da podnese zahtev za pridruživanje BRIKS-u na predstojećem samitu te organizacije, koji će biti održan u Južnoj Africi od 22. do 24. avgusta, a veruje se da će Rusija podržati taj zahtev, rekao je predsednik Egipatskog saveta za međunarodne poslove i bivši ministar spoljnih poslova Egipta Mohamed al-Orabi.

"Egipat će u utorak učestvovati na samitu BRIKS u Južnoj Africi i podneće zahtev za pridruživanje toj organizaciji. Računamo na podršku Rusije u ovom pitanju", rekao je Al-Orabi, prenosi TASS.

Prošle godine je egipatski predsednik Abdel Fatah el Sisi izneo predlog svojoj vladi za pristupanje Novoj razvojnoj banci BRIKS-a, a vlada Egipta je na svom decembarskom zasedanju podržala ovu inicijativu i odobrila nacrt rezolucije šefa države.

Već krajem januara 2023. godine, egipatski parlament je odobrio sporazum kojim se Egiptu dozvoljava pridruživanje toj finansijskoj instituciji.

Ruski ambasador u Kairu Georgij Borisenko je 14. juna potvrdio da je Egipat podneo zahtev za pridruživanje organizaciji.

Samit BRIKS, kojim predsedava Južna Afrika, biće održan u Johanesburgu i prema rečima južnoafričkog ministra za međunarodne odnose i saradnju Naledija Pandora, lideri BRIKS će razgovarati o proširenju  organizacije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet