Fokus

Kaliforniju pogodila tropska oluja, pa zemljotres jačine 5,1 stepena

Komentari

Autor: Tanjug

21/08/2023

-

07:31

Kaliforniju pogodila tropska oluja, pa zemljotres jačine 5,1 stepena
Kaliforniju pogodila tropska oluja, pa zemljotres jačine 5,1 stepena - Copyright Tanjug/AP Photo/Chris Pizzello

veličina teksta

Aa Aa

Zemljotres magnitude 5,1 stepen Rihterove skale pogodio je južnu Kaliforniju, koju je potom zahvatila i tropska oluja Hilari.

Epicentar potresa koji se dogodio u nedelju posle podne po lokalnom vremenu bio je severno od Los Anđelesa, a podrhtavanje tla osetilo se u velikoj oblasti na jugu te američke savezne države, prenose američki mediji.

Usledilo je nekoliko potresa manjeg intenziteta. Nema izveštaja o eventualnoj materijalnoj šteti niti povređenima, a američke vlasti nisu izdale upozorenje na cunami.

Što se tiče tropske oluje Hilari, ona je pogodila područja istočno i zapadno od Los Anđelesa, izazvavši velike poplave, nakon što je pogodila meksičko poluostrvo Baha Kalifornija.

U većem delu južne Kalifornije proglašeno je vanredno stanje, u područjima uglavnom naviknutim na sušu, a očekuje se da u planinskim i pustinjskim oblastima može pasti između 12 i 25 centimetara kiše, koliko inače padne u toku cele godine, prenosi Rojters.

Agencija navodi da je ovo prva tropska oluja koja je zahvatila okrug Los Anđeles od 1939. godine, a u okrugu San Bernandino evakusani su delovi više gradova, zbog bujica, klizišta i oborenog  drveća.

U zapadnijem okrugu Ventura nacionalna meteorološka služba je upozorila na poplave opasne po život, pošto je u roku od dva sata palo do 5 centimetara kiše.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet