Fokus

Bernardo Arevalo izabran za novog predsednika Gvatemale

Komentari

Autor: Tanjug

21/08/2023

-

07:50

Bernardo Arevalo izabran za novog predsednika Gvatemale
Bernardo Arevalo - Copyright Tanjug/AP Photo/Moises Castillo

veličina teksta

Aa Aa

Bivši diplomata i sin bivšeg predsednika Bernardo Arevalo izabran je za novog predsednika Gvatemale, a prema rezultatima na osnovu prebrojanih oko 94 odsto glasova, on je osvojio 59 odsto.

Arevalo je u tome uspeo zahvaljujući antikorupcijskoj predsedničkoj kampanji, tokom koje je isticao da će se ''pozabaviti koruptivnim i autoritarnim ponašanjem prethodne administracije'', prenosi Rojters.

Agencija navodi da je novi predsednik izabran u okolnostima nasilja i nesigurnosti u vezi sa hranom u Gvatemali, što je izazvalo velike talase emigracija, pa su tako među građanima zemalja centralne Amerike koji pokušavaju da uđu u SAD trenutno najbrojni građani Gvatemale.

Drugoplasirana na izborima, bivša prva dama zemlje Sandra Tores otkazala je konferenciju za medije nakon što su rezultati objavljeni.

''Glasao sam za Arevala jer je on jedina opcija koju imamo. Glasanje za Sandru podržava iste ljude koji su bili na vlasti ranije'', rekao je jedan od glasača.

Arevalo je postigao veliki uspeh sa svojom strankom Semila, i pored toga što je mnogim drugim opozicionim kandidatima zabranjeno da se kandiduju.

On je u prvom krugu glasanja neočekivano osvojio drugo mesto, nakon čega je njegovu stranku zabranio državni tužilac, ali je potom Vrhovni sud Gvatemale poništio zabranu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet