Fokus

Japan počeo da ispušta radioaktivnu vodu u Pacifik, komšije u panici: "Nažalost, nisu imali drugu mogućnost"

Komentari

Autor: BBC, Tanjug

24/08/2023

-

08:35

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Kina je danas objavila da zabranjuje uvoz morskih plodova iz Japana kao odgovor na odluku Tokija da počne sa ispuštanjem prečišćene radioaktivne otpadne vode iz nuklearne elektrane Fukušima, što je dramatična eskalacija u već napetim odnosima između dva suseda.

Ispuštanje vode iz nuklearne elektrane u Pacifik deo je kontroverznog plana koji je naišao na žestoke primedbe širom sveta, dok Peking predvodi te kritike.

Kina bi osim morskih plodova, mogla da zabrani i uvoz ostalih proizvoda kao što su morske alge i so. U saopštenju kineskog carinskog odeljenja navodi se da je ova merala imala za cilj da spreči "rizik od radioaktivne kontaminacije hrane izazvan ispuštanjem kontaminirane vode" i da se zaštiti zdravlje potrošača.

Japanska vlada je inače odobrila ispuštanje vode pre dve godine, a prošlog meseca to je učinila i Agencija Ujedinjenih nacija za atomsku energiju (IAEA) za nuklearku koja je teško oštećena u cunamiju i zemljotresu 2011. godine.

Operater Fukušime Tokio Electric Power (Tepco) saopštio je da je počelo ispuštanje prečišćene radioaktivne vode i da sve teče prema planu.

Japan će sprovoditi monitoring oko područja ispuštanja vode i objavljivati rezultate nedeljno, rekao je japanski ministar životne sredine.

Tepco očekuje da će proces ispuštanja otpadnih voda, ukupno više od 1,3 miliona tona, trajati oko 30 godina.

Ubrzo po donošenju ove odluke, građanske grupe pokrenule su proteste u Japanu i u Južnoj Koreji. Nekoliko desetina demonstranata okupilo se i ispred sedišta operatera Tepco u Tokiju.

Južnokorejska policija uhapsila je najmanje 14 demonstranata koji su ušli u japansku ambasadu u Seulu, rekao je svedok za Rojters.

Tanjug AP/Hiro Komae

 

Kina je ponovila danas da se protivi tom potezu Japana, navodeći da japanska strana ne bi trebalo da nanosi sekundarnu štetu lokalnom stanovništvu zbog svojih "sebičnih interesa" i da je to pitanje od šireg interesa.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će Kina preduzeti mere za zaštitu mora i javnog zdravlja, kao i da će pojačati praćenje nivoa radijacije u svojim vodama nakon ispuštanja prečišćene radiokativne vode iz Fukušime.

Tokio je zauzvrat kritikovao Kinu zbog širenja "naučno neutemeljenih tvrdnji", preneo je Rojters.

Južnokorejski premijer Han Duk-su pozvao je Japan da transparentno i odgovorno saopštava informacije o ispuštanju otpadnih voda iz Fukušime u narednih 30 godina.

Fukušima je uništena je u martu 2011. godine u zemljotresu jačine 9,0 stepeni po Rihteru i cunamiju.

Plećaš: Japan nije imao druge mogućnosti

Nuklearni fizičar Ilija Plećaš u razgovoru za Euronews Srbija kaže da se kao i u svakoj tehnologiji vaga šta je manje opasno, kao i da metoda ispuštanja prečišćene vode u okean nije nikakva novost.

"Do 1975. praktično sve zemlje koje su imale nuklearni program i imale radioaktivni otpad, nažalost su taj radioaktivni otpad bacale u more. Prema tome, Japan je bacao takav otpad do 1975. godine kada je bila Londonska konvencija i kada je taj grozan proces završen, pa su našli način da se radioaktivni otpad odlaže u duboke geološke formacije ili na neki drugi način, sasvim bezbedno kao što se to radi danas u čitavom svetu", kaže on i nastavlja:

"Ja smatram da Japan nije imao druge mogućnosti, da su rezervoari puni i ukoliko oni taj proces budu radili dovoljno dugo, dovoljno precizno i na velikoj površini - da će kontaminacija onda biti zanemarljivo mala, praktično drugog leka nema"

Plećaš ističe da treba podsetiti da je do samog akcidenta došlo upravo zbog tehničke, odnosno projekte greške.

"Oni su prvobitno stavili proizvođače struje svega desetak metara iznad zemlje u slučaju nestanka vode da bi mogli da pumpaju vodu u slučaju incidenta, međutim, cunami je bio 15-20 metara. Pumpe su bile potopljene i reaktori nisu mogli da se hlade. Prema tome, do nesreće je nažalost došlo tehničkom, projektnom greškom"

Naš sagovornik pretpostavlja da Japanci nisu imali više mogućnosti da skladište radioaktivnu vodu, zbog čega su doneli ovakvu odluku.

"To je niskoradioaktivna voda koja je služila samo za hlađenje reaktora i koja je već izgubila tu svoju radioaktivnost. Verovatno više nisu imali gde da grade nova skladišta. Uostalom, kroz godinu, dve, tri, opet bi se zapušilo stanje i ne bi to mogli više da odlažu", kaže on i nastavlja:

"Prema tome, blago ispuštanje u okean, daleko od obale, daleko od polja gde ima najviše ribe, pretpostavljam da neče izazvati toliko veliku štetu. Inače, u svakom slučaju smatram da posle te 1975. godine, nijedna zemlja više tako nešto ne radi i ne baca u more, bez obzira koliko su ti kontejneri sada sigurni, oni ne mogu u morskoj vodi da izdrže"

Tanjug/AP/Kyodo News

 

Na pitanje da li je postojao neki drugi način da se ova voda uništi, Plećaš odgovara:

"U principu, svaka tečna radioaktivna voda se prečišćava tako što se uz neke filtere mešanjem sa cementom i nekim drugim materijalom pretvara u čvrsto stanje koje ima mnogo manju zapreminu, pa se onda ti blokovi odlažu. Međutim, njima je to verovatno bilo skupo, oni su to do sad držali u tečnom stanju, nisu je prerađivali kao što se to radilo na primer u elektrani Krško, gde smo godinama radili na očvršćavanju tečnog radioaktivnog otpada u čvrstu mnogo manju zapreminu. Zašto sada nije došlo do toga, meni nije poznato"

Ističe i da je vrlo jasno zašto se ostale zemlje bune, ali dodaje da do dogovora mora doći.

"Nekako se moraju dogovoriti, uostalom, ako je Atomska agencija sa sedištem u Beču, koja ima ingerenciju nad svim nuklearnim postrojenjima i tehnologijama, dala zeleno svetlo onda oni na neki način garantuju da će se to uraditi dosta bezbedno u jednom dužem roku i na velikom prostranstvu", zaključuje Plećaš u razgovoru za Euronews Srbija.

Imamura: Svet ne treba da se brine zbog ispuštanja vode iz NE "Fukušima"

Svet ne treba da se brine, a pogotovu naši susedi, jer Japan iz rezervoara havarisane nuklearne elektrane "Fukušima" počinje da ispušta samo prečišćenu, a ne kontaminiranu vodu, izjavio je ambasador Japana u Beogradu Akira Imamura.

On je povodom ispuštanja ove vode koje je počelo danas, u intervjuu za "Politiku"  istakao da tokijska energetska kompanija TEPCO, a posle havarije "Fukušime" 2011. godine, vodu koju je koristila za hlađenje oštećenih nuklearnih reaktora nije ispuštala u okean već skladištila u specijalne kontejnere.

Prema njegovim rečima za 12 godina prikupljeno je 1,3 miliona tona te vode i pošto više nema prostora za njeno dalje skladištenje, Vlada Japana je 2021. godine donela plan da se posle njenog tretiranja i razblaživanja ispusti u more, a ceo proces, koji će biti pod budnim okom međunarodnih stručnjaka, potrajaće između 20 i 30 godina.

"Mi ne ispuštamo u Pacifički okean, kao što mediji pišu, radiokativnu, već vodu koja je tretirana ALPS metodom filtracije. Reč je o naprednom sistemu za odstranjivanje nuklida kojim se uklanja radiokativni materijal iz kontaminirane vode. Dakle, ono što počinjemo da ispuštamo u okean nije više kontaminirana voda, već prečišćena i razblažena voda koja zadovoljava sve međunarodne relevantne standarde", rekao je on.

Tanjug AP/Mari Yamaguchi

 

Posebno je ukazao na činjenicu da voda tretirana ALPS metodom koja počinje da se postepeno ispušta zadovoljava sve međunarodne standarde i propisane tehničke norme zbog čega je dovoljno bezbedna po ljude i životnu sredinu.

Ta voda je prema njegovim rečima toliko razblažena da u sebi sadrži manje radioktivnosti nego u prirodi.

"Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) početkom jula predala je izveštaj premijeru Japana Fumiju Kišidi u kome se kaže da je ceo proces ispuštanja vode tretirane ALPS sistemom urađen u potpunosti u skladu sa relevantnim međunarodnim standardima.  IAEA zaključuje da će ispuštanje tako tretirane vode imati zanemarljiv radioaktivni uticaj na ljude i životnu sredinu", rekao je Akira.

Dodao je da je tačno da u vodi ostaju neki elementi u tragovima poput tricijuma, radioaktivnog izotopa vodonika, ali da je reč o zanemarljivoj količini koja ne može da utiče na ljudsko zdravlje.

 

Komentari (0)

Svet