Fokus

"Beli dečak Rik" tuži FBI: Bivši doušnik osuđen zbog trgovine drogom traži 100 miliona dolara od američke obaveštajne službe

Komentari

Autor: BBC

21/07/2021

-

23:25

"Beli dečak Rik" tuži FBI: Bivši doušnik osuđen zbog trgovine drogom traži  100 miliona dolara od američke obaveštajne službe
"Beli dečak Rik" tuži FBI: Bivši doušnik osuđen zbog trgovine drogom traži 100 miliona dolara od američke obaveštajne službe - Copyright Tanjug AP/David Guralnick

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što su se njegovi podvizi našli u holivudskom filmu, istinita priča o tinejdžeru doušniku FBI, Ričardu Veršu Junioru, sada je dobila novi preokret.

Kako piše BBC, Ričard Verš Junior podneo je tužbu protiv nekadašnjih agenata i tužilaca FBI u iznosu od 100 miliona dolara, zbog zlostavljanja dece u vreme kada je bio njihov doušnik.

Danas ima 52 godine, a tri decenije proveo je iza rešetaka nakon, što je osuđen za trgovinu drogom.

Ričard je sa 14 godina regrutovan i smatra se najmlađim doušnikom u istoriji FBI.

"Želim da ovo poglavlje u mom životu konačno bude zatvoreno", rekao je Ričard, okružen porodicom na konferenciji za novinare povodom godišnjice puštanja na slobodu.

Tanjug AP/David Guralnick

 

Poznat kao "Beli dečak Rik“, njegov kratki angažmana kao doušnik, i njegova kazna bili su inspiracija za istoimeni film iz 2018. godine, u kojem je Matju Mekonahi glumio njegovog izmišljenog oca.

Ričard je rekao da mu čuveni nadimak nije bio pravi već da su ga mediji izmislili u vreme njegovog hapšenja, piše BBC.

U tužbi su navedeni bivši policajci iz Detroita, penzionisani agenti FBI-a, bivši savezni tužioci i grad Detroit.

Portparolka kancelarije FBI u Detroitu odbila je da komentariše tužbu, jer je proces u toku.

U tužbi koja je napisana na 10 stranica, Verš je tvrdio da su ga prvobitno kontaktirali savezni agenti nakon što je njegov otac stupio u kontakt sa FBI, rekavši da se njegova ćerka zabavljala sa poznatim dilerom droge.

Tanjug AP/David Coates

 

Podsetio je da se redovno sastajao sa agentima FBI i policajcima iz Detroita kako bi pružio informacije o narko-bandama Detroita.

"Da nisam bio doušnik, nikada se bih bio deo narko-bandi ili bilo koje vrste kriminala“, napisao je u prijavi.

Verš je bio "primoran" da nastavi posao, rekao je, uprkos onome što je opisao kao pokušaj ubistva od strane lokalnih kriminalaca nakon sumnje da je povezan sa policijom.

Posle dve godine rada sa policijom, Verša je privukla druga strana. Kako je rekao za Gardijan 2015. godine "zaslepili" su ga novac, žene i materijalna imovina.

Osuđen je u Mičigenu u 17. godini zbog posedovanja kokaina. Njegova uloga doušnika nije bila prihvaćena na sudu i dobio je doživotnu kaznu.

"Bio sam obmanut. Išao sam putem za koji nikada nisam mislio da će uticati na ostatak mog života", rekao je Verš u ranijem razgovoru za Gardijan.

Komentari (0)

Svet