Fokus

Srušio se helikopter sa američkim vojnicima u Australiji, 23 marinca povređena

Komentari

Autor: Tanjug, FoNet

27/08/2023

-

10:35

Srušio se helikopter sa američkim vojnicima u Australiji, 23 marinca povređena
Srušio se helikopter sa američkim vojnicima u Australiji, 23 marinca povređena - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Mornarički helikopter V-22 Osprej srušio se u okean 60-ak kilometara od obale, kod australijskog grada Darvina, a u nesreći su povređena 23 marinca. Petoro je u teškom stanju, prenose australijski mediji.

"Povređena su 23 američka marinca i činimo sve što možemo da ih bezbedno prebacimo u Darvin na lečenje. Pet marinaca je već u bolnici u Darvinu, a ostali su ostali na ostrvu Melvil. Dodatno policijsko i vojno osoblje je raspoređeno na ostrvu Melvil da podrži operaciju", izjavio je policijski komesar Majkl Marfi, prenosi NBC News.

Tanjug/SGT Andrew Sleeman/Royal Australian Navy via AP

 

Premijer Australije Entoni Albaneze rekao je da žali zbog nesreće i da je njegova vlada fokusirana na pružanje podrške, prenosi Rojters.

Albaneze je na konferenciji za medije odbio da iznese detalje o padu letelice i toku spasilačke akcije, ali je potvrdio da se nesreća dogodila tokom vojne vežbe kod ostrva Melvil, severno od Darvina.

"Naš fokus kao vlade i ministarstva odbrane je da se pobrinemo da pružimo pomoć u ovom teškom trenutku", rekao je Albaneze.

Tanjug/SGT Andrew Sleeman/AuBC via AP)

 

Ministarstvo odbrane Australije saopštilo je da se incident sa letelicom u kojoj su se nalazili pripadnici američke vojske dogodio tokom vežbe iznad oblasti poznate kao Severna teritorija.

Dodaje se da, prema prvim informacijama, u letelici nije bilo pripadnika australijskih oružanih snaga. 

Tanjug/AuBC via AP

 

Ministarstvo odbrane SAD je saopštilo da je upoznato sa informacijama o padu helikoptera, ali da u ovom trenutku ne može da pruži nikakvu podršku.

Četiri australijska vojnika poginula su prošlog meseca tokom velike američko-australijske vojne vežbe kada se australijski vojni helikopter srušio u okean kod obale Kvinslenda.
 

Komentari (0)

Svet