Fokus

FBI i evropski partneri razbili hakersku mrežu: Maliciozni softver Kvakbot pogodio je više od 700.000 kompjutera

Komentari

Autor: Tanjug

29/08/2023

-

23:30

FBI i evropski partneri razbili hakersku mrežu: Maliciozni softver Kvakbot pogodio je više od 700.000 kompjutera
FBI i evropski partneri razbili hakersku mrežu: Maliciozni softver Kvakbot pogodio je više od 700.000 kompjutera - Copyright Tanjug/Sarah Reingewirtz/The Orange County Register via AP)

veličina teksta

Aa Aa

Američko ministarstvo pravde saopštilo je danas da je u međunarodnoj operaciji razbijena ozloglašena platforma "Kvakbot" koju koriste sajber kriminalci.

"Maliciozni softver Kvakbot pogodio je više od 700.000 kompjutera, omogućio upotrebu ransomvera (softveri kojim se iznuđuje novac od žrtava) i pričinio štetu od više stotina miliona dolara kompanijama, zdravstvenom sektoru i vladinim službama širom svijeta", navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

U operaciji pod nazivom "Lov na patke" (Duck Hunt), učestvovali su Federalni istražni biro (FBI), Francuska, Nemačka, Holandija, Velika Britanija, Rumunija i Letonija.

"Zajedno smo razbili Kvakbot i spasili veliki broj potencijalnih žrtava", poručio je tužilac Martin Estrada na konferenciji za medije.

Prvi put otkriven pre više od jedne decenije, Kvakbot se obično širi putem mejlova poslatih žrtvama, a veruje se da hakerska mreža potiče iz Rusije.

Direktor FBI Kristofer Rej je naveo da su žrtve hakera bile brojne - od finansijskih institucija na istočnoj obali SAD do kompanije za kritičnu infrastrukturu koja je imala ugovor sa vladom na srednjem zapadu i proizvođača medicinskih uređaja na zapadnoj obali.

Komentari (0)

Svet