Fokus

Smenjena šefica diplomatije Libije Nadžla Manguš pobegla iz zemlje

Komentari

Autor: Tanjug

30/08/2023

-

16:31

Smenjena šefica diplomatije Libije Nadžla Manguš pobegla iz zemlje
Smenjena ministarka spoljnih poslova Libije Nadžla Manguš pobegla je iz zemlje - Copyright Tanjug AP/Darko Vojinovic, File

veličina teksta

Aa Aa

Smenjena ministarka spoljnih poslova Libije Nadžla Manguš pobegla je iz zemlje, nakon protesta koji su izbili zbog njenog razgovora sa šefom izraelske diplomatije Elijem Koenom.

Prema pisanju medija, Manguš je otišla u Tursku, prenosi Gardijan.

Nju je juče premijer Abdul Hamid al-Dbeibah smenio, nakon što ju je suspendovao sa funkcije zbog toga što se neformalno sastala sa izraelskim kolegom u Italiji, uprkos tome što dve zemlje decenijama nemaju diplomatske odnose.

Protiv nje je pokrenuta i istraga, ali doskorašnja ministarka tvrdi da ne bi otišla na sastanak sa izraelskim ministrom bez znanja i saglasnosti svog premijera.

Koen je rekao da je razgovarao sa Manguš o potencijalima za unapređenje saradnje dve zemlje, kao i o važnosti očuvanja jevrejske baštine u Libiji, što uključuje obnovu sinagoga i jevrejskih grobalja.

Ministri su razgovarali o istorijskim vezama dve zemlje, kao i o izraelskoj humanitarnoj pomoći, saopštilo je izraelsko ministarstvo inostranih poslova. 

Međutim, Predsednički savet Libije, koji predstavlja njene tri provincije, saopštio je da je nezakonito normalizovati odnose sa Izraelom.

Tokom vladavine bivšeg libijskog lidera Moamera el Gadafija, na hiljade Jevreja je proterano iz Libije, a mnoge sinagoge su uništene.

Libija, koja podržava Palestinu, ne priznaje Izrael.

Komentari (0)

Svet