Fokus

Ambasador Srbije u Maroku za Euronews Srbija: Nadam se da nećemo imati loše vesti o našim građanima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/09/2023

-

16:47

Ambasador Srbije u Maroku za Euronews Srbija: Nadam se da nećemo imati loše vesti o našim građanima
Ambasador Srbije u Maroku za Euronews Srbija: Nadam se da nećemo imati loše vesti o našim građanima - Copyright Tanjug AP/Mosa'ab Elshamy

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador Srbije u Maroku Ivan Bauer je rekao da je čitavo prepodne komunicirao sa ljudima na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou i da su njegove kolege kontakritale srpsku dijasporu u toj zemlji, posle razornog zemljotresa. 

Bauer je za Euronews Srbija rekao je da je srpska dijaspora u Maroku malobrojna i da je ambasada na raspolaganju 24 sata svima kojima je to potrebno. Kako je naveo, na Tviter nalogu su postavili informacije o broju telefona i mejl adresi na koji može da se javi svako ko se nalazi u Maroku, a potrebna mu je pomoć, ili neko čiji su prijatelji ili rođaci u Maroku.

"Najiskrenije se nadam da u ovom trenutku nema naših građana u Marakešu, te da nećemo imati nikakve loše vesti", rekao je Bauer za Euronews Srbija.  

Zatreslo se i u Rabatu: "Bukvalno se ljuljao nameštaj"

Govoreći o situaicju u zemlji, kaže da je u glavnom gradu sve prilično stabilno, s obzirom da se Rabat nalazi daleko od epicentra zemljotresa. Međutim, navodi da noćas nije bilo tako prijatno  i da se bukvalno ljuljao nameštaj. 

"Što se tiče onoga što se desilo tamo gde je epicentar, tamo je situacija bila stvarno užasna. Snimci koje sam ja video su bili zastražujući. Jutros sam, između ostalih, razgovarao sa direktorkom odseka za kulturu u Ministarstvu spoljnih poslova Maroka. Ona je bila u Marakešu, i kaže da je bilo užasno, a to je blizu epicentra", rekao je Bauer.  

Više od 1.000 poginulih u razornom zemljotresu

Podsetimo, broj poginulih u razornom zemljotresu, magnitude 6,8 po Rihterovoj skali, koji je pogodio Maroko dostigao je 1.037, javila je državna televizija. Saopšteno je da najviše štete i poginulih u teško dostupnim planinskim oblastima, a da su povređeni transportovani u bolnice na lečenje, preneo je AP. Uništeno je dosta stambenih objekata, a stanovništvo je u panici napuštalo kuće. 

Tanjug AP/Mosa'ab Elshamy

 

Zemljotres se dogodio u planinskom lancu Visoki Atlas u Maroku nešto posle 23 sata po lokalnom vremenu. Američki geološki zavod saopštio je da je zemljotres bio preliminarne jačine 6,8 stepeni Rihterove skale, uz podrhtanje koje je trajalo nekoliko sekundi. Prema njihovom izveštaju potres se dogodio na relativno maloj dubini od 18,5 kilometara, sa epicentrom 72 kilometra jugozapadno od Marakeša. Seizmička agencija Maroka procenila da je epicentar bio na dubini od 8 kilometara. U oba slučaja, takvi plitki potresi su opasni. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet