Fokus

Specijalni izaslanik UN u Sudanu povlači se sa funkcije

Komentari

Autor: Tanjug

13/09/2023

-

19:25

Specijalni izaslanik UN u Sudanu povlači se sa funkcije
Specijalni izaslanik UN u Sudanu povlači se sa funkcije - Copyright AP Photo

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija u Sudanu Folker Pertes najavio je da se povlači sa funkcije, više od tri meseca nakon što su ga vlasti te zemlje, u kojoj traju sukobi rivalskih frakcija, proglasile nepoželjnim.

"Zahvalan sam generalnom sekretaru na prilici i na njegovom poverenju u mene, ali sam ga zamolio da me razreši dužnosti", rekao je Pertes obraćajuću se članicama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, dve i po godine nakon što je preuzeo dužnost, preneo je Rojters.

On je upozorio da ono što je počelo kao sukob dve vojne formacije može da preraste u potpuni građanski rat.

Pertes je rekao da se uglavnom zna ko je za šta odgovoran u sukobima u Sudanu.

"Neselektivno bombardovanje iz vazduha često vrše oni koji imaju vazduhoplovstvo, a to je (Vojska Sudana) SAF. Većina seksualnog nasilja, pljačke i ubistava dešavaju se u oblastima koje kontrolišu (paravojne Snage za brzu podršku) RSF i sprovode ih ili tolerišu RSF i njihovi saveznici", rekao je on tokom svog poslednjeg obraćanja Savetu bezbednosti UN.

Pertes je, takođe, rekao da obe strane proizvoljno hapse, pritvaraju, pa "čak i muče civile".

U ratu za vlast između vojske koju vodi general Abdel Fatah al-Burhan i Snaga za brzu podršku generala Mohameda Hamdanea Dagla, koji je počeo 15. aprila, dosad je poginulo 7.500 ljudi, a gotovo pet miliona ih je raseljeno ili je izbeglo.

Dve snage delile su vlast od svrgavanja predsednika Omara al-Bašira 2019. godine i krive jedna drugu za početak rata, koji je izbio usred planova za integraciju njihovih trupa u jedinstvenu snagu kao deo tranzicije ka civilnoj upravi.

Komentari (0)

Svet