Fokus

Srednjevekovni jevrejski lokaliteti u nemačkom Erfurtu uvršćeni na listu Uneskoa

Komentari

Autor: Tanjug

17/09/2023

-

20:45

Srednjevekovni jevrejski lokaliteti u nemačkom Erfurtu uvršćeni na listu Uneskoa
Tanjug/AP/Martin Schutt - Copyright Tanjug/AP/Martin Schutt

veličina teksta

Aa Aa

Komitet UN za svetsku baštinu proglasio je grupu srednjevekovnih jevrejskih lokaliteta u gradu Erfurtu na istoku Nemačke za svetsku baštinu, što je drugi put da je jevrejsko nasleđe u toj zemlji dodato na listu poslednjih godina.

Jevrejski spomenici u Erfurtu bili su gotovo zaboravljeni vekovima, a njihovo ponovno otkriće je veliki dar, rekla je predsednica nemačke komisije Uneskoa Marija Bemer.

U svetsku baštinu uvršćena je i Stara sinagoga u Erfurtu, kamena zgrada iz 13. veka, preneo je AP.

Odluka je doneta na sastanku Komiteta UN za svetsku baštinu u Rijadu, u Saudijskoj Arabiji, pod pokroviteljstvom Uneskoa.

U pogromima u 14. veku proteran je veći deo jevrejske populacije iz Erfurta, a Stara sinagoga je korišćena kao skladište, a zatim kao restoran i plesna sala. Istorijski značaj Stare sinagoge ponovo je otkriven i ustanovljen tek 1988. godine.

Unesko sa sedištem u Parizu pokrenuo je listu svetske baštine 1978. godine i ona obuhvata više od 1.000 lokacija - od Akropolja u Atini do Kineskog zida. Unesko je 2021. godine prvi put uvrstio na listu svetske baštine jevrejsku kulturnu baštinu u Nemačkoj.

Te godine su na listu svetske baštine uvršćene jevrejske lokacije u gradovima Majnc, Vorms i Špajer na reci Rajni.

Posle uključivanja Erfurta, ukupan broj mesta svetske baštine u Nemačkoj povećao se na 52.

Komentari (0)

Svet