Fokus

Sve napetije između Kanade i Indije: Od javne polemike do proterivanja diplomata

Komentari

Autor: FoNet

19/09/2023

-

22:21

Sve napetije između Kanade i Indije: Od javne polemike do proterivanja diplomata
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nekoliko sati nakon što je Kanada proterala visokog indijskog diplomatu zbog navodne umešanosti indijske vlade u ubistvo vođe separatističkog pokreta Halistan, kanadskog državljanina Hardipa Singa Nidžara, Nju Delhi je odgovorio istom merom.

Kanadski visoki komesar pozvan je danas u indijsko Ministarstvo spoljnih poslova i saopštena mu je odluka Nju Delhija da protera visokog kanadskog diplomatu sa sedištem u Indiji. Od njega je zatraženo da napusti zemlju u narednih pet dana, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova, prenosi Sputnjik.

"Odluka Indije odražava njenu rastuću zabrinutost zbog mešanja kanadskih diplomata u naše unutrašnje stvari i njihovog učešća u antiindijskim aktivnostima“, dodaje se u saopštenju.

Potez Nju Delhija usledio je kao odgovor na kanadsko proterivanje Pavana Kumara Raija, šefa odeljenja za istraživanje i analizu spoljne obaveštajne agencije Indije, zbog navoda kanadskih vlasti koji povezuju indijsku vladu sa ubistvom u junu.

Reagujući na optužbe, Indija je odbacila tvrdnje kanadske vlade, nazvavši ih „apsurdnim“.

"Takve nepotkrepljene optužbe nastoje da pomere fokus sa halistanskih terorista i ekstremista, koji su dobili utočište u Kanadi i koji nastavljaju da ugrožavaju suverenitet i teritorijalni integritet Indije. Nečinjenje kanadske vlade po ovom pitanju je naša dugotrajna i stalna zabrinutost“, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Kanadski premijer Džastin Trudo izjavio je da Kanada ne pokušava da provocira Indiju sugerišući da je povezana s ubistvom separatističkog vođe Sika u Kanadi, ali želi da se Nju Delhi na pravi način pozabavi tim pitanjem, prenosi Hina.

Kanadski funkcioneri do sada su odbijali da kažu zbog čega veruju da bi Indija mogla biti povezana sa Nidžarovim ubistvom.

Svi dokazi biće podeljeni u dogledno vrime, rekao je anonimno visoki izvor iz kanadske vlade i dodao da Kanada u ovome blisko sarađuje sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Upitan zašto je Otava tek sada progovorila o ubistvu koje se desilo u junu, Trudo je rekao da su želeli da budu sigurni da imaju čvrste temelje u razumevanju onoga što se događa.

Zbog afere su zastali razgovori o potencijalnom bilateralnom trgovinskom sporazumu Kanade i Indije.

Upućeni izvor je kazao da su kanadske odluke od 1. septembra o pauziranju razgovora i od 15. septembra o otkazivanju glavne trgovačke misije, do koje je trebalo da dođe narednog meseca, direktno povezane sa zabrinutošču zbog ubistva. 

 

Komentari (0)

Svet