Globalni trendovi

Zlostavljanje dece pod okriljem Mormonske crkve u SAD: Objavljeno preko 12.000 zapečaćenih zapisa

Komentari

Autor: AP

04/08/2022

-

22:38

Zlostavljanje dece pod okriljem Mormonske crkve u SAD: Objavljeno preko 12.000 zapečaćenih zapisa
Zlostavljanje dece pod okriljem Mormonske crkve u SAD: Objavljeno preko 12.000 zapečaćenih zapisa - Copyright Tanjug/AP/Dario Lopez-Mills

veličina teksta

Aa Aa

U Crkvi Isusa Hrista svetaca poslednjih dana u Arizoni, poznatoj širom Amerike kao Mormonska crkva, lokalni biskup je dobio informacije da je jedan član crkve seksualno zlostavljao svoju petogodišnju ćerku. Biskup je odmah, sledeći politiku crkve, pozvao tzv. Liniju za pomoć žrtvama zlostavljanja.

Biskup je kasnije ispričao policiji da su ga crkveni advokati u Solt Lejk Sitiju, koji rade na liniji za pomoć 24 sata, savetovali da te informacije zadrži u tajnosti jer je za njih saznao tokom duhovne ispovesti. Ispostavilo se da je Pol Daglas Adams, službenik američke granične patrole koji živi sa suprugom i šestoro dece u Bisbiju u Arizoni, nastavio da zlostavlja svoju ćerku još sedam godina, a zatim je zlostavljao i drugu ćerku. Konačno je uhapšen 2017. godine.

Svešteničko-pokajnička privilegija 

Sedam tajnih godina u slučaju Adams počelo je kada su crkveni advokati u Solt Lejk Sitiju savetovali biskupa Džona Heroda i kasnije biskupa Roberta "Kima“ Mauzija da su izuzeti od zahteva za prijavljivanje u skladu sa državnim zakonom o prijavljivanju zlostavljanja dece zbog takozvane pokajničke privilegije.

"Apsolutno ništa ne možete učiniti“, rekao je Herod tokom intervjua sa federalnim istražiteljima.  Zakon o prijavljivanju seksualnog zlostavljanja dece u Arizoni, i slični zakoni u više od 20 država, kaže da sveštenstvo, lekari, medicinske sestre ili svako ko se brine o detetu i koji "razumno veruje“ da je ono zlostavljano ili zanemareno ima zakonsku obavezu da prijavi informacije policiji ili državnom Odeljenju za bezbednost dece. Ali, takođe kaže da sveštenstvo koje dobije informacije o zanemarivanju dece ili seksualnom zlostavljanju tokom duhovnih ispovesti "može da uskrati” te informacije od vlasti ako sveštenstvo utvrdi da je to "razumno i neophodno" po crkvenoj doktrini.

Asošiejted pres je dobio skoro 12.000 stranica zapečaćenih zapisa protiv Mormonske crkve u Zapadnoj Virdžiniji, odnosno različitih tužbi za seksualno zlostavljanje dece koje pokazuju da je telefonska linija za pomoć deo sistema koji crkveni lideri lako mogu da zloupotrebe ne bi li skrenuli optužbe za zlostavljanje.

 

Tanjug/AP/Dario Lopez-Mills

 

Centar za pomoć osobama koje su pretrpele neki vid zlostavljanja osnovan je 1995. godine kada su pravni zahtevi protiv crkava postali sve učestaliji. Zvaničnici Crkve Isusa Hrista svetaca  međutim, tvrde da brojne prijave uopšte nisu ni razmatrane. Oni su pod zakletvom izjavili da na tim linijama rade socijalni radnici koji uništavaju evidenciju o svim pozivima na kraju svakog dana.

Kada socijalni radnici dobiju pozive o zlostavljanju koje može predstavljati rizik po crkvu, kao što je zlostavljanje koje su počinili njeni istaknuti članovi, takvi pozivi se upućuju advokatima u Solt Lejk Sitiju, i to advokatskoj firmi Kirton Mekonki. Crkva tvrdi da su svi pozivi upućeni advokatima zaštićeni privilegijom advokat-klijent, koja nije dostupna tužiocima ili advokatima žrtava. U tužbi koju su podnela zlostavljana deca iz porodice Adams navodi se: "Mormonska crkva primenjuje telefonsku liniju za pomoć ne radi zaštite i duhovnog savetovanja žrtava seksualnog zlostavljanja, već da bi crkveni advokati prikrili žalbe i zaštitili Mormonsku crkvu od potencijalno skupih tužbi.”

Otac silovanje ćerke postavio na internet

Nakon saznanja da je, sada pokojni Pol Daglas Adams, silovao svoju ćerku MJ i snimak tog napastvovanja postavio na internet, državne vlasti smestile su MJ u hraniteljsku porodicu.

MJ je bila sićušna, crnokosa devojčica, stara samo pet godina, kada je njen otac priznao svom biskupu da ju je seksualno zlostavljao. Porodica Adams je živela na usamljenom zemljanom putu oko 12 milja od centra Bisbija, starog rudarskog grada u jugoistočnoj Arizoni, danas poznatog po antikvarnicama. Daleko od radoznalih očiju, Adamsova kuća, sa tri spavaće sobe, okružena pustarom, često je bila zatrpana gomilom odeće i lubrikantima koje je Adams koristio kako bi seksualno zlostavljao svoju decu, otkrili su zvanični izveštaji do kojih je došao AP. 

Njegova žena preuzela je većinu odgovornosti za odgajanje dece, uključujući odvođenje u školu, nedeljom u crkvu i na versku nastavu. Pol, koji je radio za američku graničnu patrolu, provodio je većinu vremena na internetu gledajući pornografiju, često sa svojom decom ili lutajući kućom nag ili samo u donjem vešu.

Adamsa su konačno uhapsili agenti unutrašnje bezbednosti 2017. godine bez pomoći crkve, nakon što su službenici za sprovođenje zakona na Novom Zelandu otkrili jedan od video-snimaka. Adams je u zatvoru izvršio samoubistvo pre nego što je sudski proces protiv njega počeo.

Tanjug/AP/Dario Lopez-Mills

 

Miranda i Metju Vitvort usvojili su mlađu ćerku Adamsovih kada je imala samo dve godine. Miranda je rekla da se u tim trenucima kada su se upoznali, devojčica obavila ruke i noge oko njene glave ne gledajući u porodicu svoje majke. "To je bila najluđa stvar“, rekla je Miranda Vitvort i nastavila: "Kao kada vidite bebu majmuna ili bebu gorilu kako se drže svoje majke."

Majka zlostavljanih devojčica, Lejza Adams, takođe je optužena za saučesništvo i prikrivanje krivičnog dela nad decom, odnosno neprijavljivanjem istog na vreme policiji. Proglašena je krivom po dve tačke optužnice i provela dve i po godine u državnom zatvoru.

Sudija Volas Hogat nazvao je zlostavljanje koje su pretrpele MJ i njena mlađa sestra, "jednim od najstrašnijih slučajeva zlostavljanja dece” sa kojima se ikada susreo. Devojčice, koje su sada tinejdžerke, podnela su tužbu Višem sudu okruga Kočiz protiv Mormonske crkve koja je sakrivala podatke.

"Mislim da je mormonska crkva zaista s...nje. Ozbiljno s...nje“, rekla je MJ, koja sada ima 16 godina, za AP. "Oni su samo najgori tip ljudi, prema onome što sam sama iskusila i prema iskustvima drugih ljudi"

Mnoge porodice iz kojih dolaze zlostavljana deca takođe su podnela tužbe. Oni su tom prilikom rekli da je to deo sistema koji crkveni lideri lako mogu zloupotrebiti da bi se optužbe za zlostavljanje sakrile od organa za sprovođenje zakona. Umesto policiji, optužbe i dalje idu do crkvenih advokata koji bi mogli da problem učine nevidljivim, ostavljajući žrtve u opasnosti. Ipak, Mormonska crkva sa sedištem u Juti ostala je i dalje vrlo tajanstvena uprkos kritikama i sve većoj kontroli od strane advokata i tužilaca, uključujući i one u slučaju Adams.

Tanjug/AP/Dario Lopez-Mills

 

MJ i njena usvojiteljka zatražile su od AP-a da delimično koristi samo njene inicijale jer video snimci njenog zlostavljanja koje je objavio njen otac i dalje kruže internetom. AP ne objavljuje imena žrtava seksualnog zlostavljanja bez njihovog pristanka. Vilijam Maledon, advokat iz Arizone koji zastupa biskupe i crkvu u tužbi troje od šestoro dece Adamsovih, rekao je prošlog meseca za AP da biskupi nisu bili obavezni da prijave zlostavljanje. "Ovi episkopi nisu učinili ništa loše. Oni nisu prekršili zakon i stoga ne mogu da odgovaraju“, rekao je on.

Maledon je tužbu nazvao "grabilicom novca“.  U svom intervjuu za AP, Maledon je takođe insistirao da Herod nije znao da Adams nastavlja da seksualno napada svoju ćerku nakon što je saznao za zlostavljanje za vreme ispovedi.

Crkva ima odgovornost da pomogne zlostavljanim licima

Kada je u pitanju seksualno zlostavljanje dece, Mormonska crkva kaže da je "prva odgovornost crkve u slučajevima zlostavljanja da pomogne onima koji su bili zlostavljani i zaštiti one koji bi mogli biti žrtve budućeg zlostavljanja", prema svom priručniku za crkvene poglavare iz 2010. godine. Priručnik takođe kaže da se "zloupotreba ne može tolerisati u bilo kom obliku."

Ali crkveni zvaničnici, od biskupa u odeljenju Bisbi do zvaničnika u Solt Lejk Sitiju, godinama su tolerisali zlostavljanje u porodici Adams. "Samo su pustili da se to i dalje dešava," rekla je MJ u svom intervjuu za AP. 

Slična dinamika odigrala se u Zapadnoj Virdžiniji, gde su crkvene vođe optužene za prikrivanje zločina koje je počinio mladi zlostavljač iz ugledne mormonske porodice, čak i nakon što je osuđen zbog optužbi za seksualno zlostavljanje dece u Juti.

Nasilnik, Majkl Džensen, danas služi zatvorsku kaznu od 35 do 75 godina zbog zlostavljanja dvoje dece u Zapadnoj Virdžiniji. Njegova porodica, zajedno sa drugima, tužila je crkvu i nagodila se za nepoznatu sumu vansudskim poravnanjem.

"Zlostavljanje dece se povećava i raste u tajnosti", rekla je Lin Kadigan, advokat koja je podnela tužbu. "Zato je stupilo na snagu obavezno prijavljivanje. Najvažnija stvar na svetu je odmah prijaviti policiji." 

Tanjug/AP/Dario Lopez-Mills

 

"Propust u sprečavanju i prijavljivanju zlostavljanja bio je deo politike optuženih da se blokira javno otkrivanje kako bi se izbegli skandali, da bi se izbeglo obelodanjivanje njihove tolerancije prema seksualnom zlostavljanju dece i zlostavljanju uopšte, da bi se sačuvao lažni izgled ispravnosti, i da se izbegne istraga i radnja od strane javnih organa, uključujući sprovođenje zakona", navodi se u tužbi.

Protokol "Slučajeva visokog rizika"

Postoji protokol koji nalaže onima koji rade na liniji za pomoć da kažu pozivaocima da koriste samo imena. "Ne treba davati nikakve identifikacione informacije". Pod nazivom "Slučajevi visokog rizika", protokol takođe savetuje zaposlenima da postavljaju niz pitanja, uključujući da li su se pozivi ticali mogućeg zlostavljanja od strane crkvenog vođe, zaposlenog ili zlostavljanja u "aktivnosti koju sponzoriše crkva." 

Protokol savetuje onima koji primaju pozive da proslede izjave "vrhovnom svešteniku" odnosno biskupima, da podstaknu počinioca, žrtvu ili druge koji znaju za zlostavljanje da ga prijave. Ali takođe piše, velikim slovima, da oni koji primaju pozive "nikada ne bi trebalo da savetuju vođu sveštenstva da prijavi zlostavljanje. Saveti ove prirode treba da dolaze samo od pravnog savetnika, tačnije od advokata iz Kirtona Mekonkija, koji zastupa crkvu.

Džozef Osmond, jedan od advokata Kirtona Mekonkija koji je zadužen da prima pozive za pomoć, rekao je u zapečaćenom iskazu da je uvek spreman da se pozabavi pritužbama o seksualnom zlostavljanju. "Gde god da sam. Poziv dolazi na moj mobilni", rekao je. Zatim je priznao da nije uputio pozive socijalnom radniku i da ne bi znao kako to da uradi.

Tanjug/AP/Dario Lopez-Mills

 

Nensi Salminen nikada nije bila član Mormonske crkve. Ali kao učiteljica sa posebnim potrebama i sama žrtva silovanja, ona ima poseban afinitet prema takvoj deci. Tokom poslednjih pet godina, otvorila je svoj dom za 17 devojčica i dečaka kojima je bilo potrebno sigurno mesto za boravak. Zajedno žive u skromnoj kući u stilu ranča, koju je kupila od zaplene. "Ovde je sve malo pokvareno i to je savršeno jer smo i mi", rekla je.

Bezbedno smeštena u njeno domaćinstvo, živi i MJ sa početka priče. Ona je danas transformisana iz žrtve nezamislivog zlostavljanja u "šašavu" šesnaestogodišnjaku koja svira u srednjoškolskom bendu. Ona je takođe ponosna i na svoju novu uniformu koju nosi kada radi u restoranu brze hrane.

"Imala je svaki izgovor da propadne i da se samo povuče u sebe i pobegne", kaže Nensi Salminen. "Ali, umesto toga, vratila se jača od bilo koje osobe koju sam ikada poznavala".

Inače, prema podacima iz 2020. godine, Mormonska crkva je imala oko 16 miliona članova širom sveta, od kojih većina živi van Sjedinjenih Američkih Država.

 

 

Komentari (0)

Svet