Planeta

Oktobar će "prelomiti" da li će 2023. biti najtoplija godina u istoriji planete

Komentari

Autor: Euronews Green

12/11/2023

-

08:16

Oktobar će "prelomiti" da li će 2023. biti najtoplija godina u istoriji planete
Španija - Copyright AP Photo/Emilio Morenatti

veličina teksta

Aa Aa

Nakon četiri meseca obaranja globalnih rekorda, temperature u oktobru čine klimatske naučnike "gotovo sigurnim" da će 2023. biti najtoplija zabeležena godina u istoriji sveta.

Podaci Kopernikusove službe za klimatske promene (C3S) otkrivaju da je ovaj oktobar bio najtopliji otkako se vrše merenja u svetu. U celini, bio je 1,7°C iznad predindustrijskog proseka nakon četiri uzastopna meseca obaranja temperaturnih rekorda.

U Evropi je to bio četvrti najtopliji oktobar sa temperaturama za 1,3°C višim od proseka od 1991. do 2020. godine.

"U oktobru 2023. godine su se desile izuzetne temperaturne anomalije, nakon četiri meseca obaranja globalnih temperaturnih rekorda", kaže Samanta Berdžes, zamenica direktora C3S, agencije EU za klimatske promene.

Prošli mesec je takođe doneo natprosečne padavine u Evropi, navodi C3S. Oluja Babet pogodila je sever i zapad, dok je oluja Aline donela obilne kiše i poplave Portugalu i Španiji.

Da li El Ninjo doprinosi rekordnim temperaturama?

Iako će El Ninjo verovatno imati uticaj zagrevanja na čitavu planetu, iz C3S kažu da anomalije temperature površine mora ostaju niže od onih koje su se videle u ovo doba godine tokom razvoja prethodno jakih događaja 1997. i 2015. godine.

Ove anomalije pomažu naučnicima da prate kako će El Ninjo evoluirati u poređenju sa prethodnim događajima, ali i da predvide kada bi mogao dostići vrhunac.

AP/Ben Margot

 

Tokom ovog vremenskog fenomena, tople vode izbijaju na površinu preko Tihog okeana, povećavajući temperaturu površine mora. Kako je voda izložena atmosferi iznad, vazduh se takođe zagreva što utiče na vremenske prilike širom sveta.

Klimatski događaj podstiče ekstremno vreme koje donosi povećane padavine i jače oluje.

Međutim, temperature na površini mora su već bile visoke i pre nego što je El Ninjo počeo da se pojačava ranije ove godine.

Najtoplija godina u istoriji

Oktobarske neuobičajeno visoke temperature ostavljaju 2023. na dobrom putu da prestigne 2016. kao najtopliju godinu u istoriji - i onu koja je bila "začinjena" smrtnosnim ekstremnim vremenskim prilikama.

"Sa skorom sigurnošću možemo reći da će 2023. biti najtoplija godina u istoriji, i da je trenutno 1,43°C iznad predindustrijskog proseka" dodaje Berdžes.

Premda Pariski sporazum poziva na ograničavanje globalnog zagrevanja na 1,5°C iznad predindustrijskog proseka, ovo se odnosi na dugoročne temperature tokom decenija. Prekoračenje ovog praga za jednu ili dve od narednih nekoliko godina, neće značiti da je ova granica probijena.

Tanjug AP/Steven Senne, Argyris Mantikos/Eurokinissi via AP, NASA EOSDIS, Unsplash, profimedia

 

Ali, što se graniča češće prelazi, svet se više približava neispunjavanju cilja iz Pariskog sporazuma. Štaviše, nedavni izveštaj UN upozorava da će se "prozor" za izbegavanje globalnog zagrevanja od 1,5°C zatvoriti pre 2030. ako se emisije štetnih gasova ne smanje.

"Osećaj hitnosti za ambiciozne klimatske akcije koje idu na COP28 nikada nije bio veći", zaključuje Berdžes.

Komentari (0)

Svet