Planeta

Još jedan crni bilans rata u Gazi: Od početka sukoba ubijena 94 medijska radnika, a skoro 400 zatvoreno

Komentari

Autor: Tanjug

08/12/2023

-

12:30

Još jedan crni bilans rata u Gazi: Od početka sukoba ubijena 94 medijska radnika, a skoro 400 zatvoreno
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodna federacija novinara (IFJ), vodeća svetska organizacija za odbranu prava novinara, saopštila je da su od početka godine ubijena 94 medijska radnika, većina u sukobu Izraela i Hamasa, dok je gotovo 400 njih zatvoreno.

IFJ navodi da je 68 novinara, od kojih su većina Palestinci, ubijeno izveštavajući o sukobu u Gazi, što statistički predstavlja više od jednog dnevno i 72 odsto ukupnog broja smrtnih slučajeva u medijima tokom ove godine.

"Rat Izraela i Hamasa je smrtonosniji za novinare od bilo kog drugog pojedinačnog sukoba od kako je IFJ počeo da vodi evidenciju 1990. godine", saopštila je grupa.

Ukrajina ostaje na listi "zemalja opasnih po novinare" skoro dve godine od početka ruske invazije, gde su tri medijska radnika ubijena od početka 2023, dodato je u saopštenju IFJ.

U Severnoj i Južnoj Americi do sada je ubijeno sedam novinara koji su nastradali tokom istraživanja oružanih grupa ili pronevera javnih sredstava.

U Africi su zabeležena ubistva četiri medijska radnika, za koje IFJ tvrdi na nisu dovoljno istražena.

Broj poginulih se povećao sa 67 ukupno prošle godine, od kojih je 12 ubijeno u Ukrajini, i sa 47 tokom cele 2021. godine.

Od 393 zatočena novinara, najveći broj se nalazi u Kini i Hongkongu, Mjanmaru, Turskoj, Rusiji i na Krimu, Belorusiji i Egiptu, saopštila je Međunarodna federacija novinara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet