Planeta

Zaharova prozvala Bajdena: "Vreme je da okupi međunarodnu koaliciju i oslobodi građane Teksasa u ime demokratije"

Komentari

Autor: Tanjug

29/01/2024

-

13:46

Zaharova prozvala Bajdena: "Vreme je da okupi međunarodnu koaliciju i oslobodi građane Teksasa u ime demokratije"
Marija Zaharova - Copyright Tanjug AP/Alexander Nemenov/Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Vreme je da američki predsednik Džo Bajden okupi međunarodnu koaliciju kako bi oslobodio stanovnike Teksasa u ime demokratije, objavila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na svom Telegram kanalu.

"Vreme je da američki predsednik, u najboljoj tradiciji svog prethodnika Baraka Obame, izjavi "Teksas mora da ide" i da okupi međunarodnu koaliciju da oslobodi sve stanovnike u ime demokratije", napisala je Zaharova, prenose RIA Novosti.

Guverner Teksasa Greg Abot rekao je u petak da je spreman za potencijalni sukob sa američkim saveznim vlastima oko demontaže barijera postavljenih duž granice sa Meksikom kako bi se sprečio priliv ilegalnih migranata i poručio je da je Teksas spreman i za "neverovatan slučaj" da predsednik SAD Džozef Bajden federalizuje Nacionalnu gardu, preneo je ranije portal Hill.

Nacionalna garda Teksasa ignorisala je odluku Vrhovnog suda kojom je odobreno uklanjanje barijere od žice i nastavila je izgradnju ograde duž granice sa Meksikom.

Abot je je kritikovao Bajdena zbog nesprovođenja zakona o imigraciji i  istakao ustavno ovlašćenje koje država ima da se brani od invazije, jer se talas migranata koji pristižu na granicu nastavio.

Guverner Teksasa najavio je "invaziju" i mere samoodbrane zbog situacije sa migrantima, ističući da će država sprovoditi sopstvenu politiku sve dok federalne vlasti ne uspeju da zaštite granicu.

Republikanski guverneri 25 američkih država optužili su američkog predsednika Džoa Bajdena za nespremnost da se bori protiv ilegalne migracije i izrazili solidarnost sa vlastima Teksasa.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet