Planeta

Posledice ogromnog skandala u Japanu: Kišida preuzima vodeću ulogu u inicijativi za obnovu poverenja javnosti

Komentari

Autor: Tanjug

30/01/2024

-

11:41

Posledice ogromnog skandala u Japanu: Kišida preuzima vodeću ulogu u inicijativi za obnovu poverenja javnosti
Tanjug/AP/Kyodo News - Copyright Tanjug/AP/Kyodo News

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Japana Fumio Kišida obećao je danas, nakon finansijskog skandala koji je potesao vladajuću Liberalno-demokratsku partiju, da će preuzeti vodeću ulogu u obnavljanju poverenja javnosti i u procesu uspostavljanja stabilne političke baze.

U svom govoru o državnoj politici održanom tokom redovne parlamentarne sednice, Kišida je rekao da se Japan "suočava sa ključnim momentom" u nekoliko oblasti, kao što su pad ekonomskih rezultata i neadekvatno reagovanje na snažan zemljotres koji je na Novu godinu pogodio centralni deo zemlje, prenosi Rojters.

Kišidino obraćanje dolazi u jeku optužbi da su neke frakcije LDP, stranke koju predvodi, tokom niza godina umanjivale prihode i akumulirale stotine miliona jena u netransparentne fondove iz kojih je plaćan deo članstva.

Zbog optužbi za finansijske malverzacije opozicione stranke u parlamentu pojačale su ofanzivu protiv Kišide.

Skandal oko političkih fondova, koji je doveo do krivičnih prijava protiv nekoliko poslanika i zvaničnika iz frakcija LDP, oborio je rejtinge Kišidinog kabineta na najniži nivo od stupanja vlast u oktobru 2021. godine.

Kenta Izumi, šef glavne opozicione Ustavno-demokratske partije Japana, kritikovao je premijera, jer nije obećao da će doći do podizanja ključnih optužnica ocenivši da su Kišidine primedbe u vezi sa finanijskim skandalom "izuzetno neiskrene".

Ranije danas japanske opozicione stranke saglasile su se da zatraže od LDP da ispita sve svoje poslanike da li su tokom obavljanja javne funkcije primali novac na crno.
 

Komentari (0)

Svet