Planeta

Najneobičnije putovanje legendarnog aviona Konkord, pogledajte kako je "supersonično" plutao rekom Hadson

Komentari

Autor: CNN

15/03/2024

-

10:35

Najneobičnije putovanje legendarnog aviona Konkord, pogledajte kako je "supersonično" plutao rekom Hadson
Najneobičnije putovanje legendarnog aviona Konkord, pogledajte kako je "supersonično" plutao rekom Hadson - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Konkord, najbrži komercijalni avion na svetu, obavio je jedno vrlo neobično putovanje - plutajući niz reku Hadson u Njujorku.

British Airways Concorde, jedan od samo 20 supersoničnih aviona koji su ikada leteli, bio je na putu povratka u njujorški Intrepid Museum nakon što je srećen i iznova ofraban tokom nekoliko meseci restauracije.

Mlaznjak sa delta krilima, koji je od 2003. zaštitni znak muzeja vazduhoplovstva i pomorstva, prošao je duž reke na barži, a prenoćiio je u Džersi Sitiju u Nju Džersiju, prenosi CNN.

Trebalo je da bude istovaren kranom na rečnom pristaništu 86, a događaj se prenosio uživo na društvenim medijima muzeja.

Svetski rekorder

Intrepid kaže da njegov Konkord drži svetski rekord u brzini za putnički avion, pošto je dostigao 1.354 milje na sat - više nego dvostruko brže od brzine zvuka - leteći od Njujorka do Londona za 2 sata, 52 minuta i 59 sekundi 1996. godine.

Avion, sa "pozivnim" znakom G-BOAD, prvi put je poleteo u nebo 1976. godine i leteo je u okviru putog projekta kojim su zajednički upravljali British Airways i Singapore Airlines, ponosno noseći logotipe oba avio-prevoznika neko vreme, navodi HeritageConcorde.com

 

Poslednji let je obavio 2003. godine, na putu za Intrepid. Flota Konkorda je postepeno ugašena nakon incidenta u avgustu 2000. u kojem se Konkord srušio ubrzo nakon poletanja u Parizu, pri čemu je poginulo svih 109 ljudi u avionu.

Poslednji let Konkordom obavljen je 26. novembra 2003. Taj avion, poznat kao Delta Foxtrot, sada se nalazi u Aerospace Bristolu, muzeju avijacije na zapadu Engleske.

Obilasci Intrepidovog Konkorda biće nastavljeni 4. aprila, kažu u muzeju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet