Planeta

Njujork će morati da plati 17,5 miliona dolara odštete jer je policija naterala muslimanke da skinu hidžab

Komentari

Autor: Tanjug

07/04/2024

-

14:26

Njujork će morati da plati 17,5 miliona dolara odštete jer je policija naterala muslimanke da skinu hidžab
Njujork će morati da plati 17,5 miliona dolara odštete jer je policija naterala muslimanke da skinu hidžab - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Grad Njujork je pristao da plati 17,5 miliona dolara odštete u slučaju grupne tužbe koju su vodile dve muslimanke koje navode da su njihova verska prava povređena kada ih je policija primorala da skinu hidžab zbog slikanja nakon što su uhapšene.

Preliminarno finansijsko poravnanje, koje tek treba da odobri sudija okružnog suda, podneto je u petak u saveznom sudu na Menhetnu i više od 3.600 osoba ima pravo na isplate prema sporazumu, preneo je Foks njuz.

Džamila Klark i Arva Aziz, prvobitno su podnele tužbu 2018. godine nakon što su uhapšene zbog kršenja sudskog naloga koje su nazvale lažnim.

Obe su uhapšene prošle godine na Menhetnu, odnosno u Bruklinu.

Rekle su da su osetile sramotu i traumu nakon što su bile primorane da skinu hidžab, koji nose u skladu sa islamskom verom.

Njihovi advokati su uporedili skidanje hidžaba sa pretresom do gole kože.

"Kada su me naterali da skinem hidžab, osećala sam se kao da sam gola", rekla je Klark u saopštenju koje su predali njeni advokati.

Ona je istakla da ne nije sigurna da reči mogu da dočaraju koliko se osećala izloženo i zlostavljano.

"Toliko sam ponosna danas što sam odigrala ulogu u dostizanju pravde za hiljade Njujorčanki", istakla je ona.

Ukupna isplata će iznositi oko 13,1 milion dolara nakon što se odbiju pravni i drugi troškovi, a mogli bi da budu i povećani ako dovoljno onih koji imaju prava na isplatu podnesu zahteve.

Svako od njih će dobiti između 7.824 i 13.125 dolara.

Komentari (0)

Svet