Planeta

Stoltenberg: 23 zemlje članice NATO-a postigle cilj potrošnje za odbranu

Komentari

Autor: Tanjug

18/06/2024

-

09:07

Stoltenberg: 23 zemlje članice NATO-a postigle cilj potrošnje za odbranu
Stoltenberg: 23 zemlje članice NATO-a postigle cilj potrošnje za odbranu - Copyright Tanjug/AP/Mark Schiefelbein

veličina teksta

Aa Aa

Rekordne 23 od 32 zemlje članice NATO-a ove godine su postigle cilj potrošnje koji vojna alijansa ima za odbranu, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Članice NATO-a dogovorile su se prošle godine da potroše najmanje dva odsto svog bruto domaćeg proizvoda na odbranu. Porast potrošnje odražava zabrinutost zbog rata u Ukrajini, prenosi AP.

Američki predsednik Džozef Bajden, koji se sastao sa Stoltenbergom u Vašingtonu, ocenio je da je NATO postao "veći, jači i ujedinjeniji nego što je ikada bio". Stoltenberg je napomenuo da saveznici kupuju više vojne opreme od SAD-a.

"Dakle, NATO je dobar za američku bezbednost, ali NATO je dobar i za poslove u SAD-u", rekao je on.

Stoltenbergova poseta postavlja temelje za ono što se očekuje da će biti ključni samit lidera NATO u Vašingtonu sledećeg meseca. Potrošnja na odbranu mnogih evropskih zemalja pala je nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Ali nakon što je Rusija zauzela ukrajinsko poluostrvo Krim 2014. godine, članice NATO-a su se jednoglasno složile da potroše najmanje dva odsto svog BDP-a na odbranu u roku od jedne decenije.

Stoltenberg je ukazao na napore da se u međuvremenu ojača Ukrajina. To uključuje konačan proces članstva Ukrajine u alijansu, moderno naoružanje i obuku ukrajinskoj vojsci, uključujući SAD koje joj daju F-16 i dovode ukrajinske pilote na obuku na naprednim avionima.

Komentari (0)

Svet