Planeta

Fukušima planira da radioaktivnu vodu ispušta u Tihi okean, ribari najavili proteste

Komentari

Autor: Tanjug

25/08/2021

-

17:24

Fukušima planira da radioaktivnu vodu ispušta u Tihi okean, ribari najavili proteste
Nuklearna elektrana Fukušima - Copyright Tanjug/AP/Hiro Komae

veličina teksta

Aa Aa

Kompanija Tokio Elektrik Pauer Kompani Holdings (TEPCO), koja je operator razorene nuklearne elektrane Fukušima u Japanu, saopštila je danas da je planirana izgradnja podvodnog tunela kroz koji će se prečišćena radioaktivna voda ispustiti u Tihi okean.

TEPCO je saopštila da su planovi ispuštanja vode predviđeni za proleće 2023. godine na oko jedan kilometar od elektrane, kako bi se izbeglo ometanje lokalnog ribolova, piše AP.

Zvaničnik zadužen za projekat ispuštanja vode Džuniči Macumoto, rekao je da će TEPCO izgraditi podvodni tunel bušenjem podloge kod reaktora broj 5, a fabrika tvrdi da će rezervoari dostići svoj kapacitet krajem sledeće godine.

Sve veće količine radioaktivne vode uskladištene su u oko 1.000 rezervoara u fabrici Fukušima, kojoj su 2011. godine katastrofalni zemljotres i cunami oštetili tri reaktora.

Tanjug/AP/Lee Jin-man

 

Japanska vlada je u aprilu odlučila da počne sa ispuštanjem vode u Tihi okean 2023. godine, nakon što je završila njeno pročišćavanje i razblaživanje, pod bezbednosnim standardima koje su odredili regulatori.

Lokalni ribari, stanovnici i susedne zemlje uključujući Kinu i Južnu Koreju žestoko su se usprotivili ovom planu.

Prema planu koji je danas objavljen, voda će biti ispuštena na dubini od 12 metara ispod površine okeana, rekao je Macumoto.

Komentari (0)

Svet